Hlavní obsah

Hlavní ocenění ze soutěže vín Oenoforum směřují na Slovensko a do Bulharska

Novinky, jky

Největší mezinárodní soutěž vín v České republice Oenoforum přinesla českým vinařům v roce 2017 spíše dílčí úspěchy. Šampiónem bílých vín se stalo Chardonnay výběr z hroznů 2015 ze slovenského vinařství Golguz – Hlohovec, šampióna mezi červenými víny získalo víno Arte Ante 2013 z vinařství Black Sea Gold z Bulharska.

Foto: archiv soutěže

Na Moravě se rozdělovaly ceny v rámci vinařské soutěže Oenoforum

Článek

Ani z kategorie mladých vín si moravští vinaři titul neodnášejí. Tam totiž zvítězilo víno Pinot Grio de Purcari 2016 moldavského vinařství IM Vinaria Purcari. V České republice tak zůstalo alespoň ocenění za nejlepší kolekci letošního ročníku – tu získalo vinařství Mikrosvín Mikulov.

„Letošní jedenáctý ročník byl rekordní, přihlášeno bylo 550 vín od 120 vinařů. Výborná byla také spolupráce se špičkovými tuzemskými i zahraničními degustátory, kteří měli možnost hodnotit vína mimořádných kvalit,“ uvedl ředitel soutěže a výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Přes 550 přihlášených vín

Oenoforum porovnává vína z různých oblastí Evropy i světa, jež se vyznačují odlišnými klimatickými a půdními podmínkami, ale i vína vyrobená různými, často diametrálně odlišnými technologiemi. Důraz byl tradičně kladen hlavně na vína odrůd Sauvignon Blanc a Cabernet Sauvignon, která měla v soutěži zvláštní kategorii a ocenění.

V letošním ročníku bylo přihlášeno přes 550 vín od 120 vinařů. Mírná většina vzorků byla z České republiky, přihlášena byla ale i vína ze Slovenska a z Francie, Itálie, Německa, Nového Zélandu a dalších zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám