Hlavní obsah

Špičková pizza uvnitř věznice? Chicagská věznice je gastronomickým přeludem

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězení Cook County Jail v americkém Chicagu vypadá na první pohled zvenku stejně jako všechny ostatní věznice po celém světě. Za jeho branami však funguje projekt, který by tomuto zařízení mohly věznice z celého světa jen závidět. Skupina vězňů pod střední ostrahou zde totiž vytváří skutečně výtečnou pizzu, která by podle mnohých lehce zastínila to, co vzniká ve většině běžných restaurací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vězni v chicagském vězení si pochutnávají na pravé italské pizze, kterou si sami pečouVideo: AP

 
Článek

O peci na pizzu v hodnotě zhruba 400 000 korun si může nechat značná část restaurací jen zdát. Ne tak ale vězení v americkém Chicagu. To navíc vězňům zařídilo spolupráci s nejlepšími kuchaři, aby se v práci dostatečně zlepšili. Své výtvory pak prodávají ostatním vězňům za maximálně sedm dolarů (170 Kč).

Pro Jonathana Scotta, který čeká na soud za ozbrojené přepadení, je aktuálně pečení pizzy o připomínání jeho života, než skončil ve vězení: „Je to o pocitech a vzpomínkách na chvíle, kdy jsem byl volný a užíval si pěkné chvíle,” uvedl Scott.

Dalším účelem tohoto projektu je však i snaha obohatit vězně o nové schopnosti, aby jim tak pomohli lépe nalézt uplatnění, až budou opět na svobodě.

Někde pečou pizzu pro hlídače

„Kuchař v nás probouzí pocit, že bychom měli mít plán na chvíle, kdy se odsud dostaneme, aby se nám podařilo udržet se dále od problémů a nevrátit se do tohoto prostředí,” tvrdí jeden z vězňů Shaquille Slater.

Není to však poprvé, co se pizza připravuje či servíruje za mřížemi. V malém množství amerických vězení totiž trestancům dovolují objednávat si jídlo z nedalekých restaurací. A v jednom vězení ve státě Massachusetts umožňují vězňům připravovat pizzu, kterou si následně mohou vzít domů stráže.

Cook County Jail je však jednoznačně prvním vězením, které najalo italského šéfkuchaře Bruna Abateho, aby pomohl vězňům vypilovat jejich schopnosti, a oni tak byli schopni vytvářet doopravdy gurmánské pizzy. I díky němu vězni připravují zhruba 200 slaných italských koláčů týdně a předávají je ještě horké spoluvězňům.

Kvalitní strava může mít vliv na chování

Abate vede projekt nazvaný „Recept na změnu” a tato vězeňská pizzerie je jeho součástí. Má totiž za to, že když si vězni budou moci dát také něco jiného než jen nevýraznou vězeňskou stravu, tak to bude mít pozitivní dopad na jejich chování.

„Kvalita pizzy, kterou tu produkujeme, je stejná jako v nejlepší pizzerii v Americe. Italské pizzerii,” vysvětluje s úsměvem Abate a dodává, že se snaží skrz jídlo trestance učit, jak změnit svůj život.

Reklama

Výběr článků

Načítám