Hlavní obsah

Býval drogově závislý. Aby lidé vyslechli jeho příběh, nechal se pohřbít zaživa

Novinky, jky

Pro mnoho lidí je myšlenka pohřbení zaživa noční můrou. John Edwards ze Severního Irska (61) se však rozhodl, že je na čase to vyzkoušet. Ne snad, že by byl masochista. Jako bývalý alkoholik a drogově závislý člověk se nyní snaží pomáhat těm, kteří si prochází podobnou cestou. A právě díky medializaci pohřbení do země a jeho příběhu má možnost oslovit více lidí.

Foto: Profimedia.cz

John Edwards se dává dobrovolně pohřbít, aby pomohl navést na správnou cestu drogově závislé.

Článek

Rodák z Dublinu se nechal pohřbít ve speciálně upravené rakvi na tři dny. V rakvi má mimo přívodu vzduchu vše, co potřebuje na komunikaci s lidmi po sociálních sítích. V uplynulém roce prý zemřelo mnoho drogově závislých, které znal a toto je podle něj cesta, jak zkusit vyburcovat ty, kteří mají ještě šanci na záchranu, aby se svým životem něco udělali. Neudělal to navíc poprvé. Podobně se nechal pohřbít už v loňském roce.

Edwards je už více než 20 let čistý. Za jeho prozřením stojí podle jeho slov „neskutečné setkání s Bohem před 27 lety”. Od té doby už pomohl otevřít mnoho odvykacích center a ubytování pro bezdomovce. Sám v době své drogové závislosti přišel o více než 20 přátel v důsledku jejich závislostí a sebevražd. Nyní po dobu tří dnů šířil poselství naděje z rakve uložené v zemi na pozemku kostela Willowfield v severoirském Belfastu.

Děsivý pocit

Přijímal hovory, textové zprávy a e-maily od veřejnosti, zejména pak od těch, kteří hledají pomoc a nevědí, co se svým životem.

Foto: Profimedia.cz

Obdobný kousek předvedl už v loňském roce.

„Mým plánem bylo mluvit s nimi z hrobu dříve, než se do něj dostanou oni sami a dát jim nějakou naději,” uvedl Edwards, který dodal, že ač není klaustrofobik, tak měl z pohřbení pod zemí jisté obavy: „Když se nad vámi zaklapne víko, jste pod zemí a slyšíte, jak dopadá hlína na vršek rakve, je to děsivé.”

Jídlo a pití přes trubky

Speciálně upravená dřevěná rakev je rozměrnější než standardní rakev. Je to s trochou nadsázky takový miniaturní podzemní příbytek. Na délku má 2,5 metru, na výšku asi 110 centimetrů a na šířku o nějakých 10 centimetrů více. Je v ní i speciální cestovní toaleta a přístup ke vzduchu. Jídlo a pití je do rakve dopravováno trubkovým systémem.

Jak jsme již zmiňovali, není to poprvé, co se Edwards nechal pohřbít. Premiéru měl loni v anglickém Halifaxu. Jak sám říká, ke smrti měl už několikrát blízko. Byl sexuálně zneužívaný, trpěl mentální poruchou, byl bezdomovcem, drogově závislým a několikrát se předávkoval. Prošel transplantací jater poté, co si ze špinavé jehly přivodil žloutenku typu C a již dvakrát porazil rakovinu.

Přiznává, že pohřbívání do země je jen snaha upoutat pozornost, avšak činí tak ve snaze, aby oslovil co nejvíce lidí se svým poselstvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám