Hlavní obsah

Barista vytvořil opravdového smrťáka

Novinky, vps

Patříte mezi tu část populace, která ráno nedokáže vyjít z domu bez pořádného hrnku kávy? V tom případě by vás mohl zajímat výtvor jednoho australského baristy, který obsahuje 80krát víc kofeinu než běžný šálek espresa a má udržet člověka čilého po dobu 18 hodin. Ale rozhodně není vhodný pro každého.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Steve Benington, který v Adelaide provozuje kavárnu Viscous Coffee, dostal nápad na extra silný drink poté, co po něm jedna zdravotní sestra chtěla něco, co by ji udrželo na nohou během neplánovaných nočních směn na pohotovosti, uvedl web Adelaide Now.

Bývalý voják, jenž si svůj podnik otevřel před rokem a půl, výzvu přijal a splnil ji víc než úspěšně. Ženu totiž jeho káva udržela vzhůru po tři noci. Proto raději trochu zmírnil složení.

Dnes se Ass Kicker, jak svůj výtvor trefně nazval, skládá ze čtyř shotů espresa a dvou druhů cold dripu (za studena překapávaná káva). Podáván je tak pochopitelně studený. Celkem obsahuje pět gramů kofeinu, přičemž běžný shot espresa má mít něco přes 60 miligramů kofeinu.

Nebezpečný nápoj není pro každého

Uvádí se, že smrtelná dávka kofeinu pro zdravého dospělého člověka je asi 18 gramů zkonzumovaných během jedné nebo dvou hodin. Ass Kicker má téměř čtyřikrát méně kofeinu a Benington ho doporučuje konzumovat po dobu čtyř hodin, navíc kofein z cold dripu se podle něj uvolňuje pomaleji. I tak ale někteří lékaři varovali, že se jedná o nebezpečný nápoj. Proto ho jeho tvůrce jen tak někomu neprodá.

„S každým, kdo si ho chce objednat, si podrobně promluvím. Pokud jim koupi dokážu rozmluvit, tak na něj nejsou připraveni,“ uvedl Benington s tím, že lidé trpící vysokým tlakem nebo srdečními problémy by se mu samozřejmě měli vyhnout.

Benington prodává Ass Kicker ve třech velikostech. V té největší s pěti gramy kofeinu ho je téměř půl litru (16 uncí) a vyjde na 16 australských dolarů, což je asi 290 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám