Hlavní obsah

Osmikilový robot je perfektní hračkou nejen pro technické nadšence

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Hodinářská manufaktura MB&F opět vykročila mimo svět náramkových hodinek a vytvořila další mechanickou hračku. Tentokrát se jedná o 40 centimetrů vysokého a osm kilogramů těžkého robota jménem Balthazar.

MB&F BalthazarVideo: MB&F

 
Článek

Ženevský výrobce loni ohromil třeba hudební mašinkou stylizovanou do podoby vesmírné stíhačky TIE ze série Star Wars. [celá zpráva]

Balthazar slouží jako stolní hodiny a má dvě tváře. Ta přátelská ukazuje hodiny a minuty pomocí disků na hrudi robota, červené tečky v očích pak slouží jako ukazatel sekund. Na druhé straně, kde je k vidění měsíční fáze, už robot tak půvabný není, jeho lebka připomíná spíš zlého terminátora.

Foto: MB&F (3x)

Balthazar má dvě tváře

Někomu může tento malý “kyborg” připadat jako roztomilá hračka, ve skutečnosti je to ale produkt jemného a velmi přesného řemesla. Robot samotný se skládá z 213 částí a strojek hodin rovnou ze 405 součástek.

Největší část strojku se nachází v hrudníku, zbytek pak v hlavě, kde je pod skleněnou kopulí vidět setrvačka strojku. Stejně jako v luxusních hodinkách i tady jsou všechny části dokončeny ručně. Kalibr má samozřejmě manuální nátah a na jedno natažení vydrží v chodu 35 dní.

Tohle opravdu není vhodná ozdoba do dětského pokoje...

MB vytvořilo robůtka ve spolupráci se švýcarskou hodinářskou firmou L’Epée, která hodiny, hudební mašinky a různé součásti do strojků vyrábí už nějakých 200 let.

Robůtek je propracovaný do nejmenšího detailu

Balthazar vznikne v limitované edici 200 kusů po čtyřech 50kusových sériích, které se budou lišit barvou brnění. K dispozici je stříbrná, černá, zelená nebo modrá varianta.

Cena za tento stroj, který je v podstatě takovým menším uměleckým dílem, je 52 tisíc švýcarských franků, tedy asi 1,3 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám