Hlavní obsah

Majitel restaurace trestá za nedojedené jídlo

Novinky, vpl

Pochutnání 120 - tak v překladu pojmenoval Kuo-jü Luan svá speciální menu, kdy si host v restauraci Yuoki v německém Stuttgartu 120 minut laská své chuťové pohárky lahůdkami japonské kuchyně - suši, přesněji řečeno maki, nigiri nebo sušimi, ve stylu all you can eat, tedy sněz, kolik chceš. Máte za to, že to není žádná novinka? Ale kdepak, něco je zde přece jen trochu jinak.

Foto: Yuoki.de

Stuttgartský sushi restaurant Yuoki

Článek

Zákazníci si zanesou na iPad, co vše chtějí přinést ke stolu, a každých deset minut si mohou dopřát dalších pět porcí. Na závěr zaplatí za vše 23, 95 eur (647 korun) - pokud ovšem po nich zůstane prázdný talíř. Není-li tomu tak, Kuo-jü Luan je u pokladny vybídne, aby dodatečně zaplatili euro (27 korun) za každý nespořádaný chod.

„Je to prosté. Chceme zabránit občas až nehoráznému plýtvání potravinami,“ vysvětlil týdeníku Der Stern.

Už předtím, než si tento absolvent informačních technologií na univerzitě v Šanghaji namířil na sklonku roku 2014 do Stuttgartu, řídil už několik podobných podniků. Nepřestával nevěřícně kroutit hlavou nad tím, jak Němci berou švédské stoly a bufety útokem, jako kdyby jim hrozilo hladovění. A pak po nich zůstávají hory naprosto nedotčených ryb a masa.

„V odpadu končilo obrovské množství jídla,“ vybavuje si Luan, který vyrostl na čínském venkově, kde si lidé vážili každičkého zrnka rýže. „Tak, jak se stravují Němci, to dál nejde,“ uvažoval. A pak na své zatím poslední štaci zavedl trest.

Asiaté jsou průkopníci

Stal se prvním, nezůstal však jediným. Také Svaz německých hotelů a restaurací potvrzuje, že se stále víc restaurací ve Spolkové republice snaží přivést hosty k disciplíně tím, že účtují peníze navíc, pokud si lidé v bufetu vezmou příliš mnoho.

„Role předskokanů se ujali asijští provozovatelé,“ dokládá Rolf Stiehlke, mluvčí svazu.

Postih se přitom liší. Restaurace Jang- c´ v Hürthu si počítá dvě eura (54 korun) za sto gramů z vráceného jídla, Sushi am Ring v Kolíně nad Rýnem šest eur (162 korun) za porci. V Německu skončí ročně v odpadu deset miliónů tun potravin, z toho třetina pochází z gastronomie - v přepočtu 23,6 kilogramu na hosta za rok.

„Dříve hosté nesnědli šest až sedm procent toho, co si nandali, “ říká Luan. Teď se mu večer při 140 místech sejde vrácených nanejvýš 1, 5 kilogramu - to je výrazně méně. Také právně je vše v pořádku - každému, kdo vkročí do Yuoki, sdělí pravidla jednak upozornění v menu, jednak personál.

Dar církvi

Novou praxi sleduje pozorně také mnoho velkých hotelů. V řetězci Steingenberger v posledních dvou letech výrazně stouplo množství vyhazovaných pokrmů poté, co jeho jednotlivé hotely rozšířily nabídku o vegetariánskou a veganskou stravu. Luan je přesvědčen, že takový mírný nátlak unese každý host - obzvlášť když se mu dodají argumenty.

„Měsíční souhrn pokut píšeme na tabuli. Celou částku pak věnujeme církvi. Bývá to tak šedesát až sedmdesát eur (1 620 až 1 890 korun) za měsíc,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám