Hlavní obsah

Správce krytu dělá už 46 let, svou práci si nemůže vynachválit

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svoji práci nedá Miroslav Nedvěd, správce krytu Bezovka pod žižkovskou Parukářkou, dopustit. V podzemí tráví 46. rok. Jediné, co mu trochu vadí, je, že za osmihodinovou směnu nevidí denní světlo. „Ale co můžeme dělat,“ krčí rameny v kanceláři, kterou zdobí velké akvárium se zlatými rybkami, panenka s cigaretou v ústech, plakát, jaký bývá k vidění v pánských šatnách.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Miroslav Nedvěd

Článek

Nábytek pořídil, když ještě bývaly železné neděle. Květinám se na poličce příliš nedaří. Všechny seschly. Co asi překvapí nejvíc, jsou dva papouškové poletující po místnosti. „Tady někde jsou, rošťáci,“ rozhlíží se po místnosti se zelenou podlahou a suchými větvemi u stropu, aby si opeřenci měli kam sednout. Jedna je korela, druhý papoušek zpěvavý. Před rokem nahradili pošlé andulky.

„To abychom nebyli sami. Nemluví ani nejdou na ruku, ale nám to nevadí. Člověk ráno přijde a oni vás vítají,“ říká a dodává, že na nedostatek práce si nemůže stěžovat.

„Udržujeme zařízení v dobrém stavu. Spustit techniku je to nejmenší, nejtěžší je údržba. To máte vzduchotechniku, klínové řemeny, dva dieselagregáty, žárovky, zářivky,“ vypočítává a přiznává, že práce ho baví.

„To, co já zkazím, musím opravit. To máte dveře, gumy, natírání dveří, tady je pořád co dělat,“ vypráví, zatímco se potýká s porouchaným vysoušečem na točitém schodišti.

V Bezovce už od vojny 

Původně dělal u Pražské stavební obnovy topenařinu, jenomže si nerozuměl s parťáky, a po vojně si našel tohle a už v Bezovce zůstal. „Většinou jsem na směnu sám, mám ještě kolegu, ale ten má na starosti malé kryty v Praze 3 a já ještě garáže na Komenského náměstí,“ popisoval Právu.

Kryt pojme 2500 lidí na 72 hodin. Železobetonové zařízení odolá jadernému výbuchu i radiaci. Vyrostlo v letech 1952–1960 a tehdy vyšlo na 13,75 miliónu korun. Má dvanáct místností, 55 umyvadel a 30 toalet. Za mírových časů slouží částečně jako sklad a je tam i lezecká stěna.

Radní Libor Hadrava (ANO) při středeční prohlídce prostor uvedl, že v Praze se nachází 768 stálých úkrytů, v nichž útočiště najde kolem 150 tisíc osob. Ochranný systém metra jistí 332 tisíc osob, tunel pod Strahovem 15 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám