Hlavní obsah

Konec vodky v Rusku? Mladí preferují pivo

Garden Beer není snadné najít. Tento bar je umístěn ve dvoře a scházejí se v něm moskevští hipsteři, tedy mladí lidé ve věkovém rozpětí dvacátníků a třicátníků, kteří si zakládají na tom, že jsou nezávislí v myšlení, odívání i případné tvorbě. Mohou si zde pochutnávat na více než 60 značkách domácího piva „Made in Russia”, povětšinou vyrobeného nelegálně, informuje agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

V Rusku slaví pivo stále větší a větší úspěch.

Článek

„Máme už dost toho, že lidé považují Rusko za zemi alkoholiků," svěřuje se Pavel, jeden ze zákazníků. „Samozřejmě staří ještě pijí vodku, ale my mladí dáváme přednost kvalitnímu pivu," dodává. A potvrzují to i údaje ruského statistického úřadu Rosstat: v loňském roce dávalo sedm Rusů z deseti přednost pivu. Jen jeden z deseti preferoval vodku.

„V Moskvě vzniká téměř každý den nový bar nabízející domácí pivo. Máme už více než tisícovku minipivovarů," konstatuje Natalja Petrovová, majitelka obchodu s pivem Real Brew. Garden Beer byl otevřen loni v září v reakci na velký zájem mladých Moskvanů o pivo.

„Je to snadné, protože nepotřebujeme povolení k prodeji nápojů, když nabízíme pouze pivo. Jsou to často mikropivovary, mladí Rusové se naučili na internetu vařit pivo velmi dobré kvality,” říká jeho majitel Jan Stopičev. Od té doby je jeho bar stále plný. Měsíčně se tu vypije téměř 4000 litrů piva vyrobeného místními sládky.

Pronajímají si palírnu

Ve spleti opuštěných skladišť na předměstí Moskvy drží tým Green Street Brewery, stoprocentně ruský i přes londýnské jméno, válečnou poradu, aby upřesnil recept na své nové pivo. V jeho čele stojí Maxim Boroda, který je ochoten sdělit jen svou přezdívku. Sepisuje s velmi soustředěným výrazem seznam ingrediencí. Slad, chmel a voda jsou ruské.

Tým však posílil Nor Kjetil Jikiun, světový expert na výrobu domácího piva, který přijel do Moskvy, aby pomáhal svým přátelům. „Pozor, myslím, že toho tam dáváte moc. Chuť bude dobrá, ale pivo bude příliš silné," upozorňuje. Jednou měsíčně si tento tým pronajímá malou palírnu a zde vyrobí asi 800 litrů piva.

„Pohybujeme se v šedé zóně: to, co děláme, není ani legální, ani ilegální," vysvětluje Maxim. „Získat povolení na výrobu vlastního alkoholu je velmi obtížné, a tak jsme nuceni pronajímat si tuto palírnu a skrývat se za její majitele," uvádí.

Odkup minipivovarů?

Ruský trh s pivem, jemuž vládne ruský gigant Baltika, pobočka dánského Carlsbergu, roste a ruský stát do něho zatím nezasahuje. „Domácí pivovary samozřejmě rostou jako houby po dešti, ale jejich vývoj se může kdykoli zastavit. Legislativa, která je nyní neurčitá, se může rázem změnit a přivést je k úpadku.

A Baltika se začíná zajímat o odkup minipivovarů, a to bude znamenat konec pro vznik dalších, které by neobstály v konkurenci, předpovídá finanční deník Vedomosti. A to tím spíše, že v bývalé zemi vodky spotřeba alkoholu stále klesá. Zatímco v roce 2014 vypil jeden Rus podle ministerstva zdravotnictví v průměru 13,5 litru alkoholu ročně, loni to už bylo jen 11,5 litru ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám