Hlavní obsah

Uvolnil Čechům láhev koňaku z roku 1848, zbylé už nechává dalším generacím

Novinky, jky

Na to, že se láhve alkoholu za statisíce či milióny korun prodávají v Londýně, New Yorku, Dubaji či Šanghaji, jsme si již zvykli. Málokdy se však stane, že by byla taková láhev uvolněna k prodeji výhradně pro český trh. Přesně tak to ovšem je v případě láhve koňaku značky Godet z roku 1848.

Foto: archiv Godet

Láhev koňaku z roku 1848 vyjde potenciálního zájemce na 25 000 eur.

Článek

Značka koňaků Godet je jednou z mála světových společností, které fungují na čistě rodinné bázi. Stávající výrobní ředitel Jean Edouard Godet je již 17. generací, jež ve firmě pracuje. V listopadu 2014 se rozhodl uvolnit jeden z nejstarších koňaků, které jeho rodina drží v temnotách svých privátních sklepů.

Proč došel k tomuto rozhodnutí? Podle jeho slov prý jen proto, aby předvedl světu opravdový a původní koňak.

Rok 1848 byl v Evropě bez nadsázky revoluční a i proto je tento ročník poměrně specifický. Daný koňak vznikl navíc ještě zhruba půlstoletí před tím, než francouzské vinice zasáhl révokaz, který způsobil likvidaci většiny z nich.

Prahu má v oblibě

Přesný počet láhví ročníku 1848 Godet nezveřejnil, podle informací Novinek byla však jedna k mání na aukci v Hong Kongu počátkem roku a dvě láhve směřovaly do Spojených arabských emirátů. Podle nepotvrzených informací by měl mít Godet k dispozici už jen cca do deseti láhví. Poslední kus dává teď značka do nabídky Čechům, dost možná i proto, že Godet starší je milovníkem české opery, kvůli které do Prahy také často zavítá.

Zajímavé bude sledovat, zda producenti koňaku dodrží to, že láhev jdoucí do prodeje v ČR bude tou poslední z ročníku 1848, kterou v tomto období prodají. Další chtějí prý totiž zanechat pro nadcházející generace.

Novému vlastníkovi vzácný koňak osobně přiveze generální ředitel Jean Jacques Godet i s certifikátem původu, výpisem surovin a láhev bude přímo na jméno nového majitele. A cena? „Mrzkých” 25 tisíc eur, tedy zhruba 675 tisíc korun. No nekupte to.

Reklama

Související témata:

Související články

Jean-Jacques Godet: Koňakem mě křtili

Godet patří ve světě koňaku k nejstarším a také nejuznávanějším značkám. Stejnojmennou firmu vede Jean-Jacques Godet, zástupce 15. generace této rodiny, čímž...

Výběr článků

Načítám