Hlavní obsah

Fitness trend lezení po všech čtyřech se šíří světem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při návštěvě Číny může našince občas zarazit jedinec, či dokonce skupinka obyvatel této země, kteří se po ulicích, stezkách nebo parcích plahočí na všech čtyřech. Nejsou to žádní chudáci trpící těžkým defektem páteře, ale milovníci fitness, kteří podlehli novému trendu. Lezení po čtyřech je totiž náročné a spálí se při něm mnohem víc energie než při běhu. Trend se začal šířit světem a populární je třeba také v Austrálii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Keniči Ito zaběhl světový rekord po všech čtyřechVideo: Reuters

 
Článek

Je těžké přesně určit, kde lezení po čtyřech vymysleli, nicméně v čínském městě Čeng-čou je to sport značně rozšířený a evidentně oblíbený, v tamních parcích se mu věnují tisíce lidí. Kromě kvalitní běžecké obuvi je pro lezení (anglicky crawling) potřeba nasadit na ruce kvalitní zesílené rukavice. Podobný pohyb si oblíbili také v Austrálii, kde mu říkají crunning.

Slovo vzniklo spojením slovesa crawl (lézt) a podstatného jména running (běhání). Propagátorem tohoto pohybu je fitness trenér Shaun McCarthy ze státu Victoria.

Bez rukavic to nejde

„Je to jedinečná šance, jak ve stejnou chvíli posilovat horní část těla spolu se spodní. Po polovině kilometru jste naprosto vyčerpaní. Je to hodně dobré pro stehna, jak jsem zjistil, po pár dnech začínají svaly pěkně nabývat na objemu,“ uvedl McCarthy v rozhovoru pro News.com.au.

„Opravdu potřebujete hodně kvalitní rukavice. S holýma rukama byste to určitě dělat nechtěli, musíte si ochránit prsty na rukách. Jinak to lze dělat v jakýchkoli teniskách, ale rukavice jsou opravdu nezbytné,“ zdůraznil McCarthy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám