Hlavní obsah

Čtyřiapadesátiletý muž sní denně 2,5 kilogramu chilli papriček

Novinky, jky

Čtyřiapadesátiletý Číňan Li Jung-č' je tak trochu jiný. Svůj den začíná tak, že rozkouše několik sušených papriček, které mu v obrovském množství visí v domě. Ještě s papričkami v ústech si pak vyčistí zuby, aby se lépe probudil. Ke snídani má výhradně čerstvé chilli papričky a prášek ze sušených papriček. A během dne pokračuje dál - průměrně pozře denně dva až dva a půl kilogramu chilli papriček.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Číňan sní denně až 2,5 kg chilliVideo: Reuters

 
Článek

„Kdybych neměl žádné chilli nebo pálivé jídlo, nebyl bych šťastný. Můžu vám říci, že když nemám žádné maso, jsem v pohodě. Nemusím mít ani vajíčka, zeleninu a vlastně ani cokoliv jiného. Musím ale mít své chilli. Chilli je můj bůh - má největší delikatesa,” tvrdí Číňan, podle kterého je chilli vyjma skvělé chuti i velmi dobré pro zdraví, díky vysokému obsahu železa a kalcia.

Li o sobě dal poprvé vědět v roce 2001, kdy jej manažer restaurace v severozápadní Číně vyzval ke konzumaci tří velkých mís s chilli a k zapíjení mu poskytl pouze místní tvrdý alkohol. Li výzvu přijal, zvládl to a místní média o něm začala psát.

Z dělníka celebritou

Do roku 2007 pracoval muž jako dělník a přijímal téměř jakoukoliv práci, která se namanula. Pak této práce zanechal, protože začal vydělávat dostatek peněz tím, že se objevoval v různých televizních estrádách, reklamách a soutěžích v pojídání chilli různě po světě. Kolik přesně vydělává, sdělit však nechtěl.

Pravdou je, že konzumace chilli není v jeho domovské provincii Che-nan příliš populární. Mnoho lidí tam má za to, že způsobuje mastnou pleť a akné. Zdá se však, že mužova láska k chilli je nakažlivá a přesunula se už i na některé členy jeho rodiny.

„On opravdu pojídání chilli zbožňuje. Kdykoliv ho jí, tak to vypadá, jako by jedl nějakou pochutinu. Když jsem bydlela u sebe doma, nikdy jsem pálivá jídla se svou matkou nejedla. Ale od té doby, co jsem si vzala svého manžela, den co den jsem viděla, jak Li pojídá chilli. Teď už ho mám ráda také,” uvedla mužova snacha Chu Wen-chua.

Začíná chilli už i pěstovat

Li tvrdí, že si vypěstoval imunitu na pálivé jídlo postupně, během svých cest za prací různě po Číně. V mnoha částech země jsou totiž velmi pikantní pokrmy zcela běžné. Jeho doktor však pro jeho schopnost nemá rozumné vysvětlení. „Snáší to jakoby nic. Nejsem si jistý, kde se jeho extrémní odolnost vůči pálivému v těle vzala. Zdá se však, že obrovská konzumace chilli nikterak neovlivňuje jeho zdravotní stav,” uvedl místní lékař Li Pcheng-ťün, který na muže dohlíží během soutěží, kdy chilli konzumuje ve velkém.

Číňan je místní hvězdou. Na zeleninovém tržišti jej prodejci vždy žádají, aby posoudil kvalitu jejich papriček, které mají na prodej. A Li sám už se stal drobným pěstitelem. Zatím má jen záhon chilli na své zahradě, ale brzy plánuje expandovat. Tvrdí, že si společně se svými přáteli koupil nedaleko 40 hektarů země a plánuje tam pěstovat nejrůznější druhy chilli, které chce následně prodávat v Číně a v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám