Hlavní obsah

Guinness mění po 256 letech recepturu. Kvůli veganům

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární irská značka piva Guinness mění svůj 256 let starý recept. Důvodem je ústupek vůči veganům, kteří proti firmě dlouhodobě brojili kvůli tomu, že používá vyzinu ve svém filtrovacím systému. Známý reklamní slogan pivovaru „Dobré věci přicházejí k těm, kteří čekají” tak získal nový rozměr. Co se změní pro ty, kterým je veganství blízké asi tak, jako krucifix hinduistovi?

Foto: Profimedia.cz

Guinness neměnil recepturu déle než čtvrt tisíciletí. To se však nyní mění.

Článek

Značka Guinness oznamuje, že se stává „vegan-friendly” a přestává při výrobě svého piva používat vyzinu (látku získanou ze sušených plovacích měchýřů jeseterovitých ryb) ve svém filtrovacím systému. Toto rozhodnutí přichází po několika letech protestů, žádostí a petic irských veganů. Měchýře se používaly k odstranění přebytečných kvasinek a pomáhaly k urychlení procesu výroby tohoto hutného ležáku.

Z piva se odfiltrovává

Mluvčí Guinnessu informoval, že společnost začne používat nové filtrační zařízení, které je uzpůsobené i potřebám veganů, ihned po jeho sestrojení někdy v průběhu roku 2016. Vyzina se používala pro filtraci piv v mnoha pivovarech už dávno. A ačkoliv byla naprostá většina této látky posléze z piva Guinness odfiltrována, výsledný produkt nesl její stopy.

„Ač je vyzina velmi efektivní, co do čištění piva a byla používána mnoho let, očekáváme, že ji přestaneme používat hned poté, co uvedeme do chodu náš nový filtrační systém,” uvedl mluvčí.

Obrátili rychle

Před 12 lety existoval plán, který měl přimět výrobce piva oficiálně uvádět, zda byla vyzina při výrobním procesu využívána. Tento návrh ale Evropský Parlament smetl ze stolu. Pivovary byly proti a měly pro to jasný argument: Vyzina se v pivovarnictví používá již od nepaměti a nebyly zaznamenány žádné její vedlejší účinky.

TIP PRO VÁS

Chcete zhubnout a změnit se k nepoznání? Zašlete do 10. listopadu přihlášku do čtvrté řady pořadu Zpátky na vrchol. Podrobnosti najdete zde.

Foto: Stream.cz

Jakub Bína

V dnešní době se už však vyzina využívá v moderním pivovarnictví výrazně méně. Syntetické želatiny totiž odvedou v zásadě stejnou práci. Nicméně někteří pivovarníci tvrdí, že je vyzina ve finální fázi vaření nenahraditelná. To koneckonců tvrdila společnost Guinness ještě před devíti měsíci také. Tehdy v jedné reakci odepsala, že pro filtraci jejich černého pokladu neexistuje k vyzině žádná alternativa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám