Hlavní obsah

Ruka se vyvinula jako dokonalá zbraň k mlácení nepřítele

Salt Lake City

Vývoj ruky a vývoj koncového mozku prý spolu úzce souvisí. Rozvojem zručnosti se začal našim předkům zvětšovat koncový mozek a s ním se zvyšovala inteligence. A s větším koncovým mozkem a vyšším IQ se zdokonalovala obratnost ruky. Jenže. Pěst není jen nástrojem k jemné práci, slouží také k primitivní a velmi hrubé obraně. Bez ohledu na zručnost se pěst podle vědců z Utahu vyvinula také jako velmi účinná zbraň proti nepříteli.

Foto: Profimedia.cz

Pěst může být velmi nebezpečný bojový nástroj. Poděkujte evoluci...

Článek

„Samozřejmě manipulace s nástroji a potravou je jedním z důvodů, proč se nám ruce vyvinuly do dnešní podoby s protistojným palcem… Ale lidé potřebovali také přenosný kyj na konci paže, kterým by mohli bojovat s nepřítelem,“ míní autoři z University of Utah.

Svou teorii opřeli o sledování paže při pěstním souboji. Je totiž tvarově dokonalá k úderu do obličeje, jaký známe z boxu či potyček mezi muži. Výzkum výstavby obličeje pak tuto teorii podporuje. Lidský obličej má mnoho rysů, které lépe zvládají úder pěstí.

„Lidská ruka je nezbytná pro většinou lidského chování: hledání potravy, její přípravu a konzumaci, výrobu a používání nástrojů, výstavbu příbytků, hru na hudební nástroje, tvorbu uměleckých děl, komunikaci složitých záměrů a emocí a také péči o druhé. Nicméně ruka je také naší nejdůležitější tělesnou zbraní, používaná jako palice k vyhrožování, souboji a někdy také k zabití jiných lidí,“ tvrdí vědci.

Úder sevřenou pěstí způsobí o pětapadesát procent víc škody v obličeji než pěst nesevřená a dvakrát tolik jako facka.

Reklama

Výběr článků

Načítám