Hlavní obsah

Mladý Slovák ovládá 19 jazyků

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladimír Škultéty (32) z Košic ovládá neuvěřitelných devatenáct jazyků, sám říká, že asi dvacet. Vystudoval mezinárodní vztahy a čínštinu a nyní pracuje jako tlumočník. „Vyrůstal jsem v prostředí, kde se mluvilo několika jazyky,“ uvedl Škultéty v rozhovoru pro televizi Markíza.

Slovák ovládá 19 jazykůVideo: TV Markíza

 
Článek

Když se učí nový jazyk, který má blízko ke slovenštině, čte si knížku v daném jazyce se slovníkem v ruce a poslouchá každý den televizi v tomto jazyce. „Když je jazyk těžší, jako například čínština, tak je potřeba nejdřív ten jazyk pochopit a pak se naučit mluvit úplně od nuly,“ vysvětluje košický polyglot.

Škultéty ovládá 11 jazyků na lepší a další jazyky na střední úrovni. Nejlépe ovládá slovenštinu, češtinu, maďarštinu, angličtinu, němčinu, ruštinu, čínštinu, italštinu, španělštinu a francouzštinu. Dále hovoří nizozemsky a rumunsky.

„Na střední úrovni ovládám srbštinu, polštinu, portugalštinu a perský jazyk. Na základní úrovni ovládám japonštinu, kantonštinu a tchajwanštinu,“ uvedl Škultéty, který žil pět let na Tchaj-wanu a dva roky ve Spojených státech. „Další dva roky jsem studoval v Praze,“ dodal.

Jazyky, které ovládá na dobré úrovni, se mu už nepletou. „Pokud některým jazykem nemluvím delší dobu, nebo se navzájem jazyky podobají, tak se mi stává dost často, že se mi pletou,“ přiznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám