Hlavní obsah

Země nevhodná pro vinnou révu zplodila své první víno. Je to katastrofa

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiznat kdekoli později než v titulku, jak dopadl první skotský pokus s pěstováním vinné révy, by bylo asi jen zbytečné zdržování. Kritici a sommeliéři se jednohlasně shodli na tom, že hodnocení tohoto vína je možné popsat jedním jediným slovem - nepitelné. A to i navzdory poetickému názvu vinařství Chateau Largo. Majitel vinařství Christopher Trotter se však nevzdává.

Foto: archiv Chateau Largo

Christopher Trotter věří, že další ročníky budou pro Chateau Largo příznivější.

Článek

Christopher Trotter ze skotského Aberdeenu vysadil své vinice ve městečku Fife před třemi lety. Jeho snem bylo pokořit neúprosné skotské klima a dokázat, že i ve Skotsku je možné pěstovat ucházející víno. Slovíčko ucházející je na místě, protože přesně to je asi tak maximum, čeho by tento tvrdohlavý kuchař mohl při dobré vůli jednou dosáhnout.

Trotter zasadil na svém pozemku 200 rostlin vinné révy, a když lahvoval svůj první výtvor, kritici vín se nemohli dočkat ochutnávky. Leccos napovědělo už to, že Trotter označil svůj první ročník za „hrozný“, protože se mu nepodařilo zchladit hrozny dostatečně rychle, a tak došlo k oxidaci vína.

Masochisticky si ho užil 

„Není zrovna skvělé. Řekl bych to tak, že jsme stvořili víno... určité kvality. Ale jsem si jistý, že to příští rok dopadne lépe. Zatím se podařilo dokázat, že je skutečně možné pěstovat vinnou révu ve skotském klimatu.“

Majitel edinburské společnosti prodávající víno Great Grog Company Richard Meadows byl jedním z prvních, kteří měli šanci víno Chateau Largo ochutnat. „No. Má svůj potenciál,“ reagoval bezprostředně po degustaci s velkou dávkou slušnosti.

„Nevoní zrovna čerstvě, ale je svěží, lehké a co do struktury je v pořádku. Zatím není pitelné, ale pokud se přes to přeneseme, tak jsem si ho určitým zvráceným bizarním a masochistickým způsobem užil,“ dodal.

Velké vize

A jak se tedy k vínu vyjádřili kritici? Převládajícím názorem je, že jde o „nepitelnou směsku připomínající sherry“ s tóny ořechů. Je tedy nějaký pokrm, ke kterému by se Chateau Largo hodilo? Prý možná k opravdu, ale opravdu hodně výrazným sýrům.

Nemilosrdný verdikt však třiapadesátiletého vinaře ani v nejmenším nezneklidňuje. Sice zatím neví, co bude s aktuálně vyprodukovaným vínem, které by mohlo naplnit až 6000 lahví, dělat, ale už spřádá velké plány. V budoucnu by prý mohl produkovat totiž až 70 tisíc lahví vína ročně. Zatím slaví to, že se mu vůbec podařilo nějaké víno ve Skotsku vypěstovat.

„Víte, klimatické studie ukazují, že klima Skotska během 20 až 30 let bude více jako klima údolí řeky Loire. Každý souhlasí s tím, že se otepluje a otepluje. Pokud by se nám podařilo vytvořit ucházející víno aspoň dvakrát během každých pěti let, stále by se to vyplatilo dělat. Mé víno nebude nikdy jako chablis, ale mým cílem je produkovat kvalitní stolní víno. A já věřím, že je možné toho docílit,“ dodal optimisticky Trotter.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám