Hlavní obsah

Krále mladých investorů měli spolužáci za cvoka

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco jeho kamarádi utráceli své kapesné i drobné výdělky v kině nebo na prvním rande, Justin se vrhl na investování. Neškodný cvok, šeptali si spolužáci za jeho zády. Když bylo Justinu Brosseauovi šestnáct, vložil takřka veškeré své úspory - 650 dolarů (16 670 korun) - do tří akcií: Citi, General Electric a United Airlines. Dnes ho za pomatence nikdo neoznačuje.

Foto: Archiv Justina Brosseaua

Justin Brosseau

Článek

Justin dokončil studium na univerzitě v Miami loni na jaře. Tehdy dosáhla návratnost jeho počáteční investice 250 procent, takže vydělal přibližně 1600 dolarů (41 024 korun).

„Z hlediska sumy to samozřejmě není bůhvíco, avšak pokud se o někom začalo hovořit jako o vycházející hvězdě číslo jedna, pak o Brosseauovi,“ podotkl list The Wall Street Journal.

„Baví mě riskovat. Nikdy nepřestanu investovat. Vždycky se totiž nabízí způsob, jak vyhrát. Chci ten způsob najít,“ svěřuje se 23letý mladík.

Byl hladový po informacích

Lidé jako Justin, tedy nejen superbohatí nebo protřelí, všemi mastmi mazaní burziáni, těžili z růstu akciového trhu po jeho hlubokém propadu v recesi v roce 2009. Teď jsou karty pochopitelně rozdány jinak.

„Má dar, čich na příležitost. Něco, co se nedá naučit. S tím se musíte narodit,“ říká o Justinovi Patrick Graham z investiční firmy Ruby, Randall a spol. Přitom Justinův příběh začíná daleko od Wall Street, ve třídě v Naperville ve státě Illinois.

K investování se dostal ve druhém ročníku střední školy, když učitel Brian Giovanini nechal své žáky, aby si vytvářeli vlastní modelová portfolia akcií.

„Byl hladový po informacích, po zkušenostech. Zatímco jeho spolužáci si raději hráli s iPhony, jeho to úplně pohltilo,“ popsal Giovanini televizi CNN. „Nepochyboval jsem, že uspěje.“

Otec mu nakonec otevřel účet

Justin si vybral pro školní projekt akcie aerolinií United Airlines. Nastudoval si finanční toky firmy, aby důkladněji pronikl do toho, jak se chová. Přišlo léto roku 2009. Justin si chtěl otestovat školní úlohu jako skutečnou investici. Tak dlouho hučel do otce, až mu nakonec otevřel účet. Koupil akcie United za čtyři dolary za kus.

Loni prodával akcii za 41 dolarů. Dnes pochopitelně „otáčí“ jiné sumy. Vstává v pět hodin ráno, aby si prostudoval zprávy ještě před otevřením trhů. „Má to jedno minus – stal jsem se naprosto závislým na horké, silné kávě,“ směje se.

„Spoléhat se výhradně na štěstí, a to při čemkoli, je zlozvyk a hazard,“ tvrdí. Jeho portfolio tvoří mimo jiné akcie Applu, Delty Airlines či Pepsi, avšak dál sází na ty, které se zprvu řítí dolů, aby pak nabraly protisměr.

Nepřestěhoval se do New Yorku, žije v Cincinnati, sbírá bourbon a zbožňuje americký fotbal. Srovnání s nejlegendárnějším investorem Warrenem Buffettem se až sveřepě brání.

„Teprve jsem vykročil na dlouhou cestu a všechno ukáže až čas. Nic více, nic méně,“ uzavírá.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám