Hlavní obsah

Leica se převlékla do vojenského. A sluší jí to

Novinky, jky

Také jste si všimli, že fotografování začíná být v poslední době pro mnohé stále více záležitostí módy? Známé boje Canon vs. Nikon v dnešní době nahrazují půtky mezi těmi, kteří propagují retro vzezření fotoaparátů a mezi těmi, kterým je jedno, jak fotoaparát vypadá, ale řeší hlavně to, co umí. Nově převlečená Leica však uspokojí obě skupiny.

Foto: Leica 4x

Nová Leica za čtvrt miliónu vypadá jako stará. A za to se platí...

Článek

Pod drobným fotoaparátem s označením M-P Typ 240 Safari edition se ukrývá velmi slušná výbava, která nadchne kdejakého fotografického geeka. Ne však tak už amatéra, který pokukuje po svém prvním fotoaparátu. Objektiv, který osazuje vojensky chladné tělo, je totiž pevný, což nebývá zas až tak běžné. Leica Summicron-M 35mm/f2 ASPH v celokovovém provedení k vojensky vzhlížejícímu tělu skvěle ladí. Začátečníka, který si chce vše při focení přibližovat, ale nepotěší.

Vršek těla vskutku vypadá, jako kdyby vzniknul před půlstoletím.

Je pěkné, že krytka objektivu je kovová, popruh je z kravské kůže a zákazník dostane navíc ještě odpovídající kožený obal na SD karty a na vizitky. Jenže za předprodejní cenu 9990 dolarů, tedy bezmála čtvrt miliónu korun, je to stále ukrutně málo. Výrobce i tak věří, že se limitovaná edice 1500 kusů prodá bez potíží.

Jednoduchost a strohost. Německý odkaz fotoaparát nezapře.

Retro vyšlo na výbornou

Ačkoliv jistá strohost těla fotoaparátu dohromady s jeho barvou a kovovým objektivem dává najevo spíše vojenské vzezření, Leica si stojí za tím, že vše připomíná spíše safari. Pravdou je, že retro vzezření 60. let minulého století se podařilo dokonale a fotoaparát nápaditě připomíná přístroje, které používala tehdy armáda. I těch bylo tehdy vyrobeno jen málo a dnes jde o ceněné kousky.

Fotoaparát je prý skvělý na cestování po světě. Nezapomeňte ale na dobrou pojistku.

Nutno říci, že nejde jen o výjimečný retro design s mnoha krásnými detaily, které si zákazník platí. Ačkoliv je totiž design retro, technické parametry fotoaparátu jdou hrdě s dnešní dobou. Možnost natáčení full HD videí asi nepřekvapí, podobně jako třípalcový TFT displej. Potěší však jistě 24MP čip Leica MAX, který je tím nejlepším, co výrobce pro obdobné fotoaparáty nabízí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám