Článek
Nikdo nepochybuje o tom, že pro skvělý gastronomický zážitek by mělo jídlo nejen dobře chutnat, ale stejně tak i dobře vypadat. Otevřené kuchyně jsou v dnešní době velkou módou a sledování kuchařů při práci je v lepších restauracích stále běžnější záležitostí. Sledovat u práce Wang Čang-lunga je však ještě o něco zajímavější než v případě jiných kuchařů. Své kuchařské umění totiž skvěle propojil s prvky bojových umění.
Výroba ručně tažených nudlí je povětšinou zážitek sám o sobě. Wang však přidává k tradičním pohybům ještě něco navíc.
„Vypůjčil jsem si nějaké pohyby z bojových umění a moderních tanců, abych mohl co nejlépe předvést své umění přípravy nudlí,“ uvedl po čtvrteční přehlídce s úsměvem Wang, který na sobě v tomto ohledu dlouhodobě pracuje. Nejrůznější formy přípravy nudlí a dalších pšeničných jídel totiž studuje již celých 17 let.
Příprava jídel uměním
Je to právě provincie Šan-si, které dominují nejrůznější chutné pokrmy z pšenice. Ne nadarmo se tedy Wang specializuje právě na přípravu nejrůznějších jídel z této obiloviny.
„Má matka doma vařívala tucty nejrůznějších pšeničných jídel, a tak jsem si vytvořil vztah k jídlům z pšenice už ve svém dětství. Mám za to, že proces výroby těchto pokrmů by měl být jakýmsi uměleckým představením,“ dodal Wang.