Hlavní obsah

IWC má první strojek s výročním kalendářem

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schaffhausenská hodinářská firma IWC představila na začátku roku svůj první strojek s výročním kalendářem. Jako první byl usazen do jejich „portugalek“, což je tak trochu symbolické, protože tato řada letos slaví 75 let od svého uvedení.

Foto: IWC (3x)

IWC Portugieser Annual Calendar

Článek

Vývoj kalibru, který nese označení 52850, trval podle švýcarské společnosti pět let. Strojek má dva pérovníky, které mají zajistit dostatečnou sílu pro chod tří disků s datem, dnem a měsícem. Jsou umístěny vedle sebe v horní části ciferníku v „americkém“ pořadí. Bylo to tak nutné z technického a designového hlediska a také je to pocta americkému zakladateli značky F. A. Jonesovi.

Pohled na kalibr 52850

Výroční kalendář bere v potaz rozdílnou délku měsíců, překlápěcí mechanismus se tak posune bez jinak nutné korekce. Výjimkou je pouze konec února nebo přestupný rok, kde už je na rozdíl od věčného kalendáře potřeba ruční úprava.

Kromě přehledného kalendáře je na ciferníku ještě pro řadu Portugieser typický subciferník s malou vteřinovkou a ukazatel rezervy chodu, která je sedmidenní.

Verze s modrým ciferníkem a pouzdrem z oceli

Pouzdro má průměr slušných 44,2 milimetru, tloušťka je pak 15,3 milimetru. V jeho bocích nejsou žádná tlačítka sloužící ke korekcím kalendáře. Ty se provádějí pomocí korunky, pouzdro tak zůstalo čisté.

Model Portugieser Annual Calendar je dostupný ve třech verzích. Jedna má stříbrný ciferník a pouzdro z 18karátového růžového zlata, zbylé dvě pak ocelové pouzdro s modrým nebo taktéž stříbrným ciferníkem. Na oficiální českou cenu se ještě čeká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám