Hlavní obsah

Letošnímu Pivexu kraloval Gambrinus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šampiónem letošního ročníku soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex - pivo 2015 je Gambrinus 10 originál. Nejlepší kolekci má pražský Staropramen. Výsledky vyhlásili organizátoři na úterním galavečeru pivovarníků a sladovníků v Brně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Členové komise degustační soutěže Zlatý soudek Pivex 2015 hodnotili 14. ledna v Brně vzorky sudových piv. Na snímku je degustátor Svatopluk Vrzala z Pivovaru Starobrno.

Článek

Pivovar Staropramen vyhrál kategorii světlých ležáků. Gambrinus 10 originál byl nejlepší v kategorii světlých výčepních piv. Skupina Plzeňského Prazdroje bodovala ještě mezi tmavými pivy díky Velkopopovickému kozlu, stejná značka vyhrála i mezi jedenáctkami, v kategorii nealkoholických piv byl první Birrel z pivovaru Radegast.

Z jiné pivovarské skupiny je vítěz mezi míchanými pivy, kterým se stala Holba horské byliny Pivovaru Holba z Hanušovic.

O Zlatý pohár Pivex - pivo 2015 letos soutěžilo 13 pivovarů z hlavních pivovarských skupin. Je to o dva méně než v loňském roce. Také počet přihlášených vzorků byl nižší. V soutěži jich bylo 40, o 11 méně než vloni. Naopak v soutěži sudových piv bylo letos 22 vzorků, což je zhruba dvojnásobek loňského počtu.

Kategorii světlý ležák u sudových piv vyhrál Litovel premium, kategorii světlých výčepních piv Gambrinus nepasterizovaný. Podle sládka pivovaru Gambrinus Pavla Zítka jde o pivo s výraznější a živější chutí.

„Velmi si vážíme tohoto úspěchu v silné konkurenci kvalitních českých piv. Mne osobně hodně potěšil úspěch naší novinky nepasterizovaného Gambrinusu, piva s výraznější a živější chutí, které si mohou milovníci piva vychutnat pouze v hospodách. Máme na něj dobré ohlasy z hospod a jsem rád, že jeho kvalitu ocenili i pivovarští kolegové,“ uvedl sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.

Úspěch slavila i Dobruška 

U sudových piv se v Brně soutěžilo i v sekci minipivovarů, primát získala dvanáctka Rampušák nefiltrovaný z Dobrušky.

Loni titul šampiona získal Velkopopovický kozel 11. Stejné pivo vyhrálo i kategorii jedenáctek a světlých ležáků. Nejlepší kolekci měl Pivovar Litovel, který vyhrál i kategorii nealkoholických míchaných piv. V soutěži bylo 51 značek piv z 15 českých pivovarů.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám