Hlavní obsah

Milióny lidí prý vede k osvícení, teď však čelí vážnému obvinění

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní indický guru, přezdívaný také jako „rocková hvězda“ kvůli své slabosti pro křiklavé oblečení a honosné šperky, přichází do kin jako hrdina akčního filmu. Gurmit Ram Rahím (47) je hlavou organizace Dera Sacha Sauda v severoindickém státě Harijána, která se definuje jako „duchovní hnutí pro sociální blahobyt“ s údajně milióny příznivců v Indii i mimo ni. Jenže není vše zlato, co se třpytí.

Foto: Profimedia.cz

Gurmit Ram Rahím

Článek

Rahím je podle webu organizace „světcem, spisovatelem, vynálezcem, vědcem, filozofem, filantropem, mírovým aktivistou a tím nejdokonalejším lidumilem“. Jeho biografie uvádí, že už „v pěti letech měl první duchovní zkušenosti dokládající boží všudypřítomnost a vševědoucnost“.

Věřící mu také přisuzují schopnost činit zázraky a označují ho za „zjevení samotného nejvyššího stvořitele“. „Nelze ho popsat žádným slovem naučeným na této zemi,“ ujišťují. Rockový guru je podle svého hnutí velmi činný i v sociální sféře – pomáhá nemocným, chudým a utlačovaným.

Za dva roky šest CD 

„Dalším jeho filantropickým činem je zahájení iniciativy na osvobození homosexuálů z jejich pochmurné a tristní psychologické situace a zvyků,“ dodává web. Tento měsíc se svatý muž, který za dva roky složil a vydal už šest cédéček, navíc objeví na stříbrném plátně.

V bollywoodském filmu „MSG: Messenger of God (Posel boží)“, který sám režíroval, hraje sám sebe coby bojovníka proti kriminálním živlům. Ty se kvůli jeho snaze vymýtit sociální nerovnosti, drogy a prostituci rozhodnou sprovodit jej ze světa.

Kastrací blíž k bohu

Nepříjemné pro něj je, že jej nyní indické úřady vyšetřují kvůli podezření, že nařídil vykastrovat 400 svých příznivců pod záminkou, že je to „přiblíží k bohu“. Čelí také obvinění ze spiknutí v případu vraždy novináře v roce 2002 a sérii obvinění ze sexuálního zneužívání svých stoupenkyň, napsal britský list The Daily Mail.

„Tato obvinění mě zneklidňují, protože dělám pro lidstvo jen dobré. Proto se jim budu bránit u soudu,“ ujistil Rahím.

Pro mnohé Indy jsou guruové významnou částí jejich každodenního života. Nabízí jim cestu k osvícení výměnou za duchovní oddanost a často posílají dary na charitu. Mnohdy se z nich ale vyklubou chytráci parazitující na chudých a zmatených lidech...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám