Hlavní obsah

Češi opět na vrcholu světové pivní pyramidy

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska ke chmelovému moku je v České republice neoddiskutovatelná. Potvrdily to i nejnovější statistiky organizace Euromonitor International, které zařadily ČR na první místo ve světové konzumaci piva na hlavu. Nová data přišla jen týden poté, co si obří společnost SABMiller postěžovala na pokles prodejů piva v Evropě.

Foto: Euromonitor International

Konzumace piva v Evropě hovoří jasně – Češi jsou stále největšími milovníky pěnivého moku.

Článek

Podle druhého největšího  producenta piva na světě, společnosti SABMiller, konzumace piva v Evropě klesá a naopak stoupá v zemích, kde žijí většinově muslimové. Data organizace Euromonitor International monitorují prodeje v 80 zemích na světě a ukazují, že Evropa je i nadále pivní velmocí. A na samotném zlatém hrotu pivní evropské pyramidy je stále Česká republika, kde se aktuálně konzumuje 143 litrů piva na osobu ročně.

Avšak vzhledem k tomu, že je Čechů jen něco přes 10 miliónů, tak v celkových číslech konzumace logicky zaostáváme. Není pak překvapivé, že nejvíce piva se ročně vypije v Číně – celkem 54 miliard litrů. Kdyby se to však rozpočítalo na jednotlivé obyvatele, průměrný Číňan vypije pouze čtyři litry piva ročně.

Jednou z pivních velmocí je pak samozřejmě také Německo, kde lidí pijí v průměru 110 litrů piva ročně a celkem zkonzumují skoro devět miliard litrů. Trochu možná zklamali Britové, kteří vypili 4,3 miliardy litrů, což představuje „jen” 67 litrů piva na hlavu ročně. Důležité je však dodat, že Britové pijí zase obecně dražší piva.

Muslimové pijí nealkoholická piva

Z deseti zemí, kde jdou prodeje piva nejvíce nahoru, je sedm zemí obýváno převážně muslimy. Prodeje stoupají třeba v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Indonésii či Íránu. I zde je však poměrně jednoduché vysvětlení. Ačkoliv i zde se konzumují alkoholická piva, prodeje v těchto zemích podle analytika Spirose Malandrakise táhnou piva nealkoholická, která se do statistik počítají také.

Dramaticky pak narůstá konzumace piva ve středoamerické Guatemale, kde v posledním roce stoupla o 20 procent.

Deset zemí konzumujících nejvíce piva na hlavu ročně (v litrech)

1.

Česká republika

143

2.

Německo

110

3.

Rakousko

108

4.

Estonsko

104

5.

Polsko

100

6.

Irsko

93

7.

Rumunsko

90

8.

Litva

89

9.

Chorvatsko

82

10.

Belgie

81

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Vypijete 286 půllitrů piva ročně?
ano
71,1 %
ne
28,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10523 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám