Hlavní obsah

Whisky a pivo k sobě nepatří, tvrdí výrobce destilátu z nejdrsnějšího kraje

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejjižnější ostrov vnitřních Hebrid, Islay, je pro mnohé znalce whisky domovem těch nejvýjimečnějších a nejlepších palíren. Velmi zajímavým počinem je nejnovější palírna v oblasti, kterou zatím stále mnoho lidí nezná - Kilchoman. Ač vznikla teprve v roce 2005, její kouřové single malt whisky už stihly získat vyjma množství ocenění i značný počet fanoušků. Právě proto jsme vyzpovídali syna zakladatele palírny George Willse, který se na úspěchu této whisky podílí.

Foto: Kilchoman Distillery

George Wills

Článek

Vznikli jste teprve v roce 2005. Většina skotských palíren přitom zakládá kouzlo své značky právě na historii a tradicích. Není to trochu obtížné s tímto soupeřit jako mladá destilérka?

Stavěli jsme naši destilérku se záměrem prodávat něco unikátního a být odlišní. Proto jsme ji postavili na ostrově Islay, který je nejproslulejším single malt regionem na světě, abychom měli dobrý výchozí bod. Ale hlavně, část ječmene si pěstujeme na farmě a snažíme se celý proces produkce zvládat přímo u nás. Jsme jedinou destilérkou ve Skotsku, která na svém pozemku dělá celý proces od vypěstování ječmene až po naplnění lahví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Člověk se zrovna neprobudí s nápadem: „Založím novou palírnu.” Jak dlouho vám trvalo vše dostat od prvního nápadu až k naplnění první láhve?

To máte pravdu. Od originálního konceptu až do naplnění první lahve single malt whisky to zabralo celých osm let.

Foto: Kilchoman Distillery

Destilérka Kilchoman

Většina těch, kteří už o vaší whisky slyšeli, si vybaví jako první silně kouřovou whisky, a také motto jedné vaší edice lahví „100% Islay”, kterým dáváte najevo, že je vše zcela lokální. Jak těžké je produkovat vše potřebné výhradně na tomto ostrově?

Dělalo se to tak před 200 lety, a tak nebyl žádný důvod, proč by se to tak nemohlo dělat i dnes. Chtěl jsem navíc zdůraznit ten fakt, že část naší produkce je výhradně z místních surovin. Limitovaná edice 100% Islay ukazuje, co se nám tu už povedlo, a vyhrála značné množství ocenění na mnoha mezinárodních soutěžích.

Nejnovějším přírůstkem do vaší kolekce je whisky stařená v sudech po portském. Tato edice však činí pouze šest tisíc lahví. Proč? Jde o to, aby po nich byla poptávka a prodaly se rychle?

Naše limitované edice jsou významnou a nedílnou součástí našeho portfolia. Tím, jak roste reputace naší destilérky na větších trzích po světě, vyprodávají se doopravdy hodně rychle.

Blíží se vám desetileté výročí. Máte při této příležitosti nějaké plány?

Uděláme určitě nějakou limitovanou edici k desátému výročí, ale není to něco, čím bychom se chtěli nechat unést. Reputaci whisky Kilchoman stavíme na její kvalitě a nikoliv na stáří naší destilérky.

Foto: Kilchoman Distillery

Destilérka Kilchoman

Jaké plány máte pro účast na pražské slavnosti whisky s názvem Whisky Live!, která se bude konat poslední zářijový víkend?

Je pro nás důležité, abychom předvedli českým milovníkům whisky to nejlepší, co máme. A v neposlední řadě se budeme také poohlížet po distributorovi.

Nemůžu si odpustit otázku na závěr - Češi jsou primárně národ pivařů. Jak nahlížíte na to, když někdo kombinuje během jednoho večera pivo a whisky? Jdou tyhle dva nápoje k sobě?

Mám za to, že whisky a pivo jsou dva zcela odlišné nápoje a neměly by být vzájemně porovnávány a ani kombinovány dohromady. Vím o tom, že několik pivovarů zkoušelo pivo uchovávat a svým způsobem stařit v sudech po whisky, ale nemyslím si, že by byl někdo v tomto směru opravdu úspěšný...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám