Hlavní obsah

Nejlepší hovězí steak? Griluje se nad tekoucí lávou

Novinky, jky

Ty nejlepší steakové restaurace na světě se pyšní svými luxusními grily a troubami, které umožňují dosahovat výrazně vyšších teplot, než jsou schopné dosáhnout běžné trouby v domácnostech. Jenže jeden britský kuchař vše posunul o pořádný kus dále a vyzkoušel maso připravit nad umělou lávou. A nový způsob přípravy se podle všeho osvědčil skvěle.

BEZ KOMENTÁŘE: Steaky, dělané na syntetické lávě, jsou ty nejlepší, tvrdí britský šéfkuchařVideo: Syracuse University

 
Článek

Sam Bompas odcestoval do Syracuse University ležící na severu státu New York, aby se tam pokusil připravit steak s využitím lávy vytvořené „umělým vulkánem”.

„Vždy jsem byl posedlý sopkami a měl jsem sen, že budu jednou schopný připravovat jídlo na lávě. Chtěli jsme najít nějaký způsob, jak toho docílit a doslechli jsme se o profesoru Robertu Wysockim, který strávil pět let tím, že piloval nejlepší techniku na tvorbu umělé lávy,” uvedl kuchař.

Masu dává krátký oddech od lávy

Bompas se s Wysockim spojil a ten okamžitě souhlasil s tím, že se mu pokusí pomoci. Vědci tak pro kuchaře vytvořili umělý proud lávy, na kterém on následně griloval maso. Ačkoliv šlo o úplně první pokus připravit steak na lávě, dobré výsledky znamenají to, že kuchař věří, že nešlo o poslední pokus. Tvrdí, že grilování nad lávou by mohlo být jasně nejlepší cestou, jak připravit dokonalý steak.

„Když maso připravujete na tradičním grilu, tak je hodně cítit kouřem. Láva vydává pouze čisté horko, takže se maso velmi rychle zatáhne a je navíc rovnoměrně propečené,” řekl Bompas, který společně s týmem vědců nakonec vybral jako nejlepší techniku, při které nejdříve nechal maso zatáhnout rychlým úvodním proudem lávy. Poté jej nechal chvíli odpočívat a teprve pak steak dokončil.

Komerční využití

„Bylo to úžasné a nešlo jen o to, že to bylo efektní. Ve skutečnosti to byl nejlepší steak, který jsem ve svém životě měl,” uvedl kuchař s tím, že nyní plánuje nově vynalezenou přípravu steaku využít komerčně.

„Doufám, že bychom mohli proud lávy využívat i mimo laboratoř a připravit takto steak na běžném místě. Chtěli bychom udělat banket pro 500 lidí, kde by se servírovaly steaky připravené na lávě - kombinuje to totiž trochu vzdělávání se skvělým zážitkem a lidé by měli zkušenost, se kterou by se chtěli každému svěřit,” dodal Bompas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám