Hlavní obsah

Hodinky československého letectva mají další moderní verzi

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedávném uvedení reedice hodinek československého letectva společností Longines obnovil svůj model z 30. let i další tehdejší dodavatel těchto hodinek, a to Eterna. Stejně jako u Longines uhodí do očí jeden zásadní rozdíl oproti originální verzi – nový model je vybaven datumovým okénkem.

Foto: Eterna (3x)

Eterna Heritage Military 1939

Článek

Eterna dodávala Československu vojenské hodinky jak ve verzi s mimostřednou vteřinovkou, tak s centrální. Nový model podle Eterny odkazuje na typ dodávaný v roce 1939 právě s velkou vteřinovou ručičkou.

Obnovený model je, jak už je dnes zvykem, o něco větší než originál, který měl 38 milimetrů. Průměr pouzdra je ale i tak velmi rozumných 40 milimetrů. Pro srovnání, konkurenční Longines jsou o dva milimetry větší a na rozdíl od Eterny mají vroubkovanou lunetu.

Srovnání s originální verzí

Hodinky pohání automatický strojek ETA 2824-2 s rezervou chodu 38 hodin. Sklíčko je tradičně safírové s antireflexní vrstvou, vodotěsnost má hodnotu 50 metrů. Ručičkám nechybí luminiscence a díky jejich zlaté barvě dobře kontrastují s ciferníkem, s čitelností by tak neměl být problém. Arabské číslice jsou taktéž luminiscenční.

Při srovnání s původním modelem si nelze nevšimnout datumovky, která u originálu chybí. Už u Longines byl tento krok velmi diskutovaný, a nejinak tomu bude jistě i u Eterny. Nutno ale podotknout, že na tomto modelu není datumové okénko tak křiklavé jako u Longines, kde zasahovalo do subciferníku s vteřinovkou. Je otázkou, zda je lepší držet se původní edice či přidat praktickou funkci v podobě datumovky. Sto lidí, sto chutí.

Verze s černou povrchovou vrstvou

Hodinky nazvané oficiálně jako Heritage Military 1939 budou v prodeji ve dvou variantách, obě symbolicky v limitované edici 1939 kusů. První model má pouzdro klasicky z nerezové oceli, druhý je s černou povrchovou vrstvou.

Cena za černou verzi má být 2390 dolarů (48 tisíc Kč), ta druhá bude o 250 dolarů levnější. Logicky se jedná o stejnou cenovou hladinu jako u Longines, které stojí kolem 2300 dolarů.

Foto: Longines (3x)

Longines Heritage 1935

Mimo Longines a Eternu dodávala tehdy hodinky československé armádě Lemania. Pod touto značkou se hodinky dnes už nevyrábějí a dalo by se tedy napsat, že třetí reedice od původního výrobce se už nedočkáme, ale vzhledem ke snaze hodinářských firem vytěžit co nejvíce z minulosti bude pro jistotu lepší držet se zpátky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám