Hlavní obsah

Muž a jeho kostka se nechtějí nechat převálcovat padělky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autor oblíbeného hlavolamu Ernö Rubik se dožívá 70 let a jeho světoznámý skvost slaví čtyřicátiny. To je také počet let, v průběhu kterých bojuje autor hlavolamu proti různým padělkům a napodobeninám. Rubikova kostka je ikonou hlavolamů a proslavila se doslova po celém světě. Maďaři ji s oblibou označují za nejznámější maďarský vynález všech dob.

Foto: Profimedia.cz

Ernö Rubik se svým výtvorem.

Článek

Na počest autora hlavolamu uspořádal před několika dny slavnostní oběd také šéf Evropské komise José Manuel Barroso. „Kostka je ikonický symbol evropské vynalézavosti,“ řekl.

Rubik vynalezl kostku v roce 1974, avšak patentovat si ji nechal až o tři roky později. V prvních měsících to na světový úspěch nevypadalo a ani na největším světovém veletrhu hraček v Norimberku v lednu 1978 bez patřičné reklamy nevzbudil hlavolam příliš velkou pozornost.

Průlom se dostavil až v roce 1979, kdy se stal celosvětovým hitem. Jen v Německu se v následujícím roce prodaly čtyři milióny kusů. V roce 1981 Rubikova kostka pronikla do newyorského Muzea moderního umění a v následujícím roce Budapešť uspořádala první oficiální mistrovství světa v jejím skládání.

Boj s padělky

Začátkem osmdesátých let maďarský výrobce kostky nedokázal uspokojit celosvětovou poptávku. To vedlo k tomu, že na trhu se objevilo velké množství padělků a napodobenin především z Asie. Pětadevadesát procent padělků Rubikovy kostky vyrábí Čína, ale napodobeniny se rodí ve velkém také v Polsku a v Rusku. Většinou se jedná o zmetky, které se při prvním skládání rozpadnou.

V roce 1983 koupil práva na výrobu kostky Tom Kremer, vynálezce v oblasti hraček a her. Popularita kostky neklesá a objevují se další a další nadšenci hlavolamu. Hlavolam se objevil ve filmech, knihách, na plakátech a v Americe měl dokonce vlastní TV show. Jen v roce 2011 se po celém světě prodalo sedm miliónů kusů. Odhaduje se, že celkově si malí i velcí lámali hlavu nad půlmiliardou kusů.

Více hlavolamů

Rubik se narodil koncem druhé světové války v Budapešti v rodině leteckého konstruktéra. Měl rád hlavolamy a hrával šach. Vystudoval architekturu a živil se jako šéfredaktor časopisu o hrách a hlavolamech. Je autorem dalších hlavolamů, ale žádný z nich nedosáhl věhlasu kostky.

Rubikovi se v rodné zemi dostane velké pocty, když v Budapešti plánují postavit muzeum vynálezů. Bude mít podobu Rubikovy kostky, jak jinak.

Reklama

Související témata:

Související články

Takovou hračku jsme v dětství neměli

Dostihy a sázky jsme v dětství hráli snad všichni. Karta „Zpět na poslední pole ve hře - kůň Napoli” straší po nocích některé z nás dodnes. Ti, kdo měli navíc...

Výběr článků

Načítám