Hlavní obsah

Slovenské regionální volby provází malý zájem voličů

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Sobotní regionální volby na Slovensku komplikuje husté sněžení a volební komise hlásí od rána velmi slabou účast. Ta pravděpodobně nedosáhne ani politology odhadovaných dvacet procent ze 4,2 miliónu voličů. Slováci voli zastupitele a předsedy osmi samosprávných krajů.

Článek

Kompetence samospráv se v posledních letech zvýšily zejména v oblasti školství, sociálních věcí i veřejné dopravy. Voliči mohou odevzdat svůj hlas do 22. hodiny. Volby regionálních poslanců budou platné i při nízké účasti. V případě županů (v Česku hejtmanů) musí kandidát ke zvolení získat nadpoloviční většinu hlasů. Pokud se to nepodaří, dva nejúspěšnější kandidáti postoupí do druhého kola voleb, které se koná desátého prosince.

V Bratislavě už dopoledne volili prezident Ivan Gašparovič i premiér Mikuláš Dzurinda. K volbách přicházejí především starší občané a účast se zatím pohybuje pouze kolem osmi procent. "Lidi jsou zklamáni z velké politiky a neuvědomují si, že výsledky regionálních voleb se dotýkají přímo jejich života," řekl Novinkám jeden z voličů, který odevzdal svůj hlas v bratislavské čtvrti Dúbravka.

Maminka, která byla se svým synem na sáňkovačce nedaleko zdejší volební místnosti se k volbách nechystá. "Už jsem ze všeho znechucená a nemám koho bych volila. Stranám už nevěřím a kandidáty neznám," uvedla.

Slovenské krajské volby charakterizují neobvyklé koalice, které často nekopírují rozdělení stran na koaliční a opoziční známé z parlamentu. Čistě pravicové koalice si budou moci vybrat voliči v pěti z osmi krajů. Ani v jednom kraji ale zatím neexistuje dohoda celé nynější vládní koalice složené ze Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU), Strany maďarské koalice (SMK) a Křesťanskodemokratického hnutí (KDH). Ve třech regionech kandidují i neobvyklé vládně - opoziční koalice.

Protimaďarská koalice

Zvláštní kapitolou je Nitranský kraj, v němž žije početná maďarská komunita. V tomto jihoslovenském regionu vznikla široká koalice slovenských stran složené z opozičního Směru - sociální demokracie, Lidové strany - HZDS, Slovenské národní strany a vládní SDKU a KDH. Hlavním soupeřem tohoto neobvyklého seskupení bude vládní SMK, s níž nechtěly vytvořit koalici ani ostatní vládní strany. Podobná je situace také v Košickém kraji.

"To může způsobit problémy i ve velké politice. Příští rok se konají parlamentní volby a postoj ostatních koaličních stran v regionálních volbách zanechá stín i na naši spolupráci na parlamentní a vládní úrovni," upozornil předseda SMK Béla Bugár. Pravice se dokázala sjednotit v Bratislavském kraji, kde společně podporuje současného župana Ľuba Romana.

Zmatek v hlavách tak mohou mít také voliči, pro které je nadále neslučitelná spolupráce například Mečiarovy Lidové strany HZDS s Dzurindovou SDKU. Podle politologů tyto zvláštní koalice mohou ještě více odradit voliče od účasti na krajských volbách. "Někdo, kdo chce jít k volbám a uvidí svou oblíbenou stranu v koalici se stranou, která mu absolutně nevyhovuje, raději ani k volbám nepůjde," domnívá se politolog Pavol Haulík.

Nejstarší kandidátkou na poslance VÚC je 83letá Žofia Bocová z Košic a nejmladším 18letý Peter Ondriáš z Detvy. Hlasovací lístky mají různé rozměry, podle počtu kandidátů. Všichni kandidáti totiž musí být uvedeni na stejné stránce.

Například v Prešovském samosprávním kraji mají hlasovací lístek o rozměru plakátu A2, protože je zde až 89 kandidátů. Po celém Slovensku je otevřeno 5852 volebních okresků, o místa 412 poslanců regionálních parlamentů se uchází 2828 kandidátů. Na funkce předsedů osmi samosprávných krajů kandiduje 62 zájemců. Výsledky voleb se očekávají v neděli ráno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám