Hlavní obsah

S Čechomorem nebudou Vánoce nudné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již tradičně vydávají různí zpěváci a skupiny na podzim alba s vánoční tematikou. Nesmrtelné slávy Franka Sinatry nebo Elvise Presleyho v tomto směru a našich poměrech dosáhla snad jen Purpura Jiřího Suchého, ale zato se každý rok těšíme na nové pokusy. Tentokrát přišla se svou troškou do vánoční mlýnice i kapela Čechomor - jak se zdá, není to jen ta příslovečná "troška".

Článek

Album Sváteční, soubor patnácti koled a vánočních písní z Čech, Moravy, Slovenska a Polska,.je ovšem pojat netradičně, bez svátečního patosu i nostalgie. Než vybrali "ty pravé", přehráli ze zpěvníků na pět set skladeb, od vážných, biblických až po vysloveně rozpustilé.

Oba protagonisté, houslista Karel Holas a František Černý, se shodují, že chtěli vytvořit především veselou, ale zároveň vánoční atmosféru.

"Chtěli jsme připomenout lidové Vánoce se všemi jejich aspekty a přinést písničky, jaké se zpívaly nejen cestou na koledu, ale také v hospodě po ní," vysvětlují. "Nejveselejší písně se vážou k období tří králů, zazní dudy, cimbál, ale taky u nás nezvyklá píšťala didgeridoo a zazpívá i řada hostů."

Písně z alba zazní i v druhé části turné Čechomoru, která odstartuje 26. listopadu v Hradci Králové a skončí 22.12. v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Čechomor představil DVD ve vlaku

Čechomor ve čtvrtek představil koncertní DVD a CD ve vlaku na pražském Nádraží Holešovice. Kapela je již řadu let na špičce české scény, vydání DVD tak není...

Výběr článků

Načítám