Hlavní obsah

Festival opět bez bariér, navíc s Lucií Bílou

Novinky, toh, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Karlovarský festival vychází letos již posedmé vstříc handicapovaným návštěvníkům, a to servisem i bezbariérovým přístupem do osmi kinosálů. Celotýdenní program pro vozíčkáře vyvrcholil v úterý Dnem bez bariér. Bohatý program završil na Mlýnské kolonádě v podvečer vystoupení popové zpěvačky Lucie Bílé se skupinou Gulo Čar. Zahráli na benefičním koncertu, který pořádá Kino bez bariér a Konto BARIÉRY.

Článek

O tom, že pátý festivalový den je celý ve znamení "bez bariér", svědčila dopolední vozíčkářská překážková dráha. Na vlastní kůži si zájemci zkusili, s jakými obtížemi se setkávají vozíčkáři dennodenně na městských chodnících a s jakými překážkami se musí vypořádat.

Odpoledne pak mělo svižný sportovní ráz. Svůj um na uměle vytvořeném hřišti uprostřed kolonády předvedli streetballoví profesionálové z řad vozíčkářů během několika exhibičních utkání. Před zástupy přihlížejících své hráčské dovednosti propotil i Marek Šrut z Břeclavi. Basketu se na profesionální úrovni věnuje sedm let. "Hraju za německý tým Cvikov. Pravidelně trénuju pětkrát až šestkrát týdně," říká Šrut.

Kolemjdoucí si mohli poměrně náročný sport na kolečkových křeslech vyzkoušet na vlastní kůži. "Pro některé to bylo dost těžké. Zjistili, že to není žádná sranda," popisuje sportovní zápolení turistů basketbalista.

Sportovní vozík za sto tisíc korun

Podle něj není největší úskalí jen v pravidelném trénování, problémem jsou hlavně peníze. "Jedno křeslo stojí přes sto tisíc korun, některý i víc. Záleží z jakého je to materiálu. Vozíky jsou speciální, aby vydržely pořádnou námahu a nárazy. Je to totiž kontaktní sport," vysvětluje Šrut.

Jeho snem je pořídit si handbike, tedy speciální kolo, na kterém se šlape rukama. Jeho cena se ovšem pohybuje kolem sto dvaceti tisíc korun. Jízdu na tomto futuristicky vzhlížejícím vozítku lze vyzkoušet až do konce festivalu u stánku Konta BARIÉRY. "O projížďku na speciálním kole je velký zájem," říká hosteska stánku Monika Sommerová.

O pohodlí handicapovaných milovníků filmu se po celý festival stará projekt Kino bez bariér. Ten poskytuje pomoc i asistenční služby vozíčkářům, kteří mají společně s doprovodem vstup zdarma na filmová představení. Musí si jen vyzvednout vstupenky v pokladně, která je umístěna stejně jako na minulých ročnících v hotelu Thermal. K dispozici je také doprava speciálně upravenými mikrobusy po Karlových Varech a okolí.

Koncert Lucie Bílé a Guločar

Den bez bariér podpoří i zpěvačka Lucie Bílá, která dnes od 19 hodin vystoupila na Mlýnské kolonádě s romským world music bandem Gulo Čar.

"Zpívala jsem v Lucerně s Monkey Business Láska je láska na vánočním koncertu. Petr Šiška z Akademie populární hudby chtěl, abychom ji zazpívali na Andělech. Oni ale nemohli, tak mi Šiška navrhl Gulo Čar. Jsou to fantastičtí muzikanti. Mezi námi to zafungovalo," říká populární Zlatá slavice k dnešnímu koncertu.

KONTO BEZ BARIÉR:

Kontaktní místa: přepážka je v akreditačním centru hotelu Thermal, Informační stánek na Kolonádě u Vřídla

MÍČKY ZA VOZÍK

Sedmnáctiletý Honza je po operaci rakoviny ochrnutý od hrudní páteře dolů. Jeho starý vozík mu ale neumožňuje žít aktivně, jak by si přál, ale dostatek financí na nový vozík jeho rodina nemá.

Pokud si koupíte ve stánku Konta BARIÉRY (u Vřídla na kolonádě) míček za 20 Kč, pak by se mohl Honzův sen splnit. Stačí jich 1000!

Tel. kontakt: 353 212 575

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám