Hlavní obsah

Na Szigetu zářili Gorillaz i Bonobo

Právo, Barbora Olšanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtek, druhý festivalový den, na Szigetu ovládli Gorillaz, Bonobo, ale také poněkud nedoceněný Američan Seasick Steve. Zdá se, že tropická vedra sužující maďarskou metropoli ani obrovské sucho a prašnost v areálu neměly na atmosféru hudební přehlídky žádný vliv. Ostrov svobody tepe v rytmu světových hvězd.

Foto: David Peltán

Gorillaz byli jednou z hvězd festivalu Sziget.

Článek

Gorillaz byli bezkonkurenčně největším tahounem čtvrtečního dne. Legendární vizuální formace z Velké Británie předvedla skvělý, hodinu a půl trvající koncert, jenž se neobešel bez tradičních animovaných projekcí. Rozlehlá plocha pod hlavním pódiem doslova praskala ve švech. Bylo možné jen odhadovat, kolik desítek tisíc lidí na kapelu dorazilo.

Začala na čas a kromě novinek z letošního alba nezapomněla ani na hity. Sympatický zpěvák Damon Albarn ovládl hravě celé pódium i nadšený dav. I díky výborné kapele a doprovodným sboristkám to byla hračka.

Celou skupinu a dechberoucí elektronickou show přivezl na Sziget britský hudebník, DJ a producent Bonobo. Jeho vystoupení neslo podtitulek „live“ a podívaná to byla velkolepá i dokonale hudebně propracovaná. Muzikanti měli z hraní radost, během vystoupení se na sebe vesele usmívali, nonverbálně komunikovali a společně se stali bezchybně fungujícím mechanismem. I přes nesnesitelné horko lidé tancovali jako o život.

Není náhoda, že Bonobo získal za poslední desku Migration na Electronic Music Awards cenu pro album roku. Jeho živá vystoupení byla také nominována na Live Act of the Year.

Téměř bez povšimnutí zůstal country bluesový hudebník Seasick Steve, jehož koncert probíhal ve stejném čase jako set Gorillaz. Prošedivělého vousáče hostila druhá největší scéna na Szigetu, stan A38, jež nebyla zaplněna ani ze čtvrtiny. Na koncertě sedmasedmdesátiletého Američana bylo snadné přenést se v mysli do zaplivaného baru někde v americkém zapadákově. Je velká škoda, že se vynikajícímu muzikantovi nedostalo zasloužené pozornosti, jeho vystoupení bylo jako energická bomba.

Sziget je kromě hudby vyhlášený také různými formami umění. Jednou z nich jsou umělecké instalace rozmístěné volně na celém ostrově. Díky nim má návštěvník stále co objevovat i obdivovat a obyčejná procházka po areálu se rázem mění v prohlídku outdoorové galerie.

Českou republiku na akci reprezentuje ateliér 3ART se svým projektem Chill Out Zone – Recycled/Upcycling. Organizátory zaujal natolik, že je na Szigetu k vidění v kompletní formě.

Ateliér se soustředí převážně na tvorbu z odpadních materiálů, tzn. upcyclingu. Za projektem stojí David Žyla, který na margo instalací říká: „Umělcova duše vždy toužila po svobodě. Tento pocit nám festival Sziget nabídl ve chvíli, kdy jsme na něj vstoupili. Pozitivní vibrace a energetické napojení probíhají nepřetržitě a pomáhají nám citlivě zasadit do prostředí chill out zónu, harmonický prostor k odpočinku, posezení s přáteli nebo jen tak k pobytí.“

V následujících dnech na festival zavítá například lamač dívčích srdcí Shawn Mendes, indiefolkoví Mumford & Sons, popová princezna Dua Lipa nebo norský DJ Kygo.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám