Hlavní obsah

Nad parkováním policejních aut v Plzni visí stín korupce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Detektivové z útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality se začali zajímat o výběrové řízení na parkovaní policejních vozů v Plzni. Před pěti lety si zdejší krajská policejní správa vybrala pro parkování části svého vozového parku podzemní garáže u plzeňského mostu Milénia, které provozuje společnost Blue Earth s.r.o. Firma tehdy nabídla finančně mnohem výhodnější podmínky pronájmu než další účastníci veřejné soutěže.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

Jako vítěz získala pětiletou smlouvu, která jí zaručovala příjem tři čtvrtě miliónu korun ročně. Existuje ale podezření, že vítězná firma znala dopředu nabídky konkurence, a mohla tak nabídnout cenu nižší než ostatní zájemci. Právě cena byla jedním z hlavních kritérii soutěže.

„Ta věc nám byla státním zástupcem přidělena teprve minulý týden,“ řekl v pondělí Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Původně případ prošetřovali policisté z hospodářské kriminálky zmiňované policejní správy. Věc odložili s tím, že skutek je už promlčen. Státní zástupce ale v jejich postupu zjistil závažné nedostatky, spis regionální policejní správě odebral a přidělil republikovému policejnímu útvaru.

Podle zjištění Práva měl informace o nabídkách konkurence předat zástupcům vítězné firmy Blue Earth dnes již bývalý civilní zaměstnanec ekonomického odboru Západočeské policejní správy Miroslav Krieger.

Tajná nahrávka ze schůzky

Učinit tak měl údajně na schůzce v kanceláři tehdejšího ředitele Blue Earth Jiřího Galody. Z této schůzky existuje tajná zvuková nahrávka, kterou nalezla policie při domovní prohlídce u Galody o dva roky později.

Kriegrovi mělo být údajně slíbeno, že za informace o konkurenci získá motocykl v hodnotě několika desítek tisíc korun.

Že schůzka proběhla, potvrdil v pondělí Galoda. „O té schůzce vím, ale jen zprostředkovaně. Nebyl jsme na ní,“ uvedl na dotaz Práva.

Komentovat schůzku nechtěl ani Krieger. „Podepsal jsem mlčenlivost ohledně všech veřejných zakázek, které jsem za správu uzavíral,“ vysvětloval Krieger, proč o tom nemůže hovořit.

Právu se podařilo vypátrat ještě jednoho člověka, který zřejmě zprostředkoval schůzku mezi Kriegrem a zástupci firmy Blue Earth a který se jí měl i účastnit. Tím byl tehdejší zastupitel Úřadu městského obvodu Plzeň 1 za ODS Karel Szikszay. „Na žádné takové schůzce v roce 2003 jsem nebyl. Nebudu se dál k tomu vyjadřovat,“ řekl a zavěsil telefon.

Smlouva o pronájmu 120 parkovacích míst v garážích u mostu Milénia pro Západočeskou policejní správu vyprší 31. prosince 2008. „Už ji dál prodlužovat nebudeme,“ potvrdil náměstek krajského policejního ředitele Jiří Tyc.

Podivné výběrové řízení na parkování policejních aut není jedinou aférou spojovanou s firmou Blue Earth. Policisté trestně stíhají bývalého plzeňského zastupitele za ODS Petra Tofla, který měl od firmy přijmout půlmiliónový úplatek za to, že zajistí urychlení reklamačních oprav objektu, aby jej mohla zmiňovaná firma plně využívat ke komerčním účelům. Objekt patří městu, firma Blue Earth je tam v nájmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám