Hlavní obsah

Pitr s Provodem se obnovy procesu nedočkali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský městský soud ve čtvrtek opět zamítl žádost známých kontroverzních podnikatelů Tomáše Pitra a Miroslava Provoda o obnovení jejich procesu. Zatím se tedy nového procesu nedočkají.

Článek

Zatímco Provod je ve vězení, Tomáš Pitr se dlouhodobě nástupu k výkonu trestu vyhýbá. V roce 2006 oba odvolací soud poslal za daňové delikty z roku 1994 na pět let do vězení. Oba svorně obvinění popírají.

Obžaloba v procesu vinila Pitra, Provoda, Jiřího Syrovátku, Milana Jungra a Vratislava Romanovského z toho, že vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát a stát tak připravili asi o 51 milionů korun.

Pitr s Provodem se na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty podle soudu obohatili o téměř 23,5 milionu korun, Pitr se navíc pokusil získat dalších téměř sedm milionů. Romanovský v roce 1994 podle spisu nezaplatil daně z obchodů, které s Pitrem, Provodem, Syrovátkou a Jungrem uzavřeli.

Čtveřice mužů pak podle pravomocného verdiktu neoprávněně vznesla na finančních úřadech nárok na vyplacení DPH, přestože Romanovský prý nikdy zaplacené služby nesplnil.

Podle soudu byl Romanovský takzvaným bílým koněm a Pitr a spol. věděli, že služby nesplní - chtěli jen získat zpět údajně vyplacenou DPH. Pitr se hájil tím, že Romanovský sám ostatní podvedl a okradl.

Proti rozhodnutí podali stížnost

Soud se Pitrovou a Provodovou žádostí o obnovu procesu nezabýval poprvé. Oba podnikatelé o nové řízení požádali již v roce 2006, městský soud jim ale tehdy nevyhověl. Oba muži proti rozhodnutí podali stížnost, pražský vrchní soud ji ovšem zamítl. Nový návrh na obnovu procesu pak přišel v roce 2007.

Pitr sice asi v polovině roku 2007 převzal soudní výzvu, aby nastoupil do vězení, nakonec ale uprchl. Podle spekulací médií se skrývá v zahraničí. Je na něho vydán tuzemský, evropský a mezinárodní zatykač. Provod do vězení nastoupil v červnu 2007. Podle médií i dřívějšího vyjádření Provoda Pitr do vězení nenastoupil kvůli obavám o svůj život.

Reklama

Související články

Po Pitrovi začne pátrat už i Interpol

Pražský městský soud vydal evropský i mezinárodní zatykač na Tomáše Pitra. Podnikatel odsouzený k pětiletému trestu si v pondělí vyzvedl na poště výzvu soudce...

Výběr článků

Načítám