Hlavní obsah

Španělští taxikáři celý den stávkují a demonstrují proti Uberu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Španělští taxikáři ve středu vstoupili do 24hodinové stávky na protest proti rostoucí konkurenci alternativních taxislužeb - americké firmy Uber a španělské společnosti Cabify. V centru hlavního města Madridu demonstrovaly stovky taxikářů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Taxikáři protestují proti UberuVideo: Reuters

 
Článek

Taxikáři považují služby Uber a Cabify za nekalou konkurenci, která je připravuje o zákazníky. Tvrdí, že aplikace nejsou jen zprostředkovatelé, ale nízké ceny dotují, a jde tedy o „dumping”.

Foto: Juan Medina, Reuters

Demonstrace proti Uberu a Cabify v Madridu

„Jde jim o to, zničit konkurenci, aby ovládli celý trh,” řekl listu El País Miguel Ángel Leal, šéf Španělské federace taxi, která reprezentuje asi 70 procent licencovaných taxikářů v zemi.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Muž marně čeká na stanovišti taxi na letišti v Madridu

Stávka začala ve středu v šest hodin ráno a skončí ve stejnou hodinu ve čtvrtek.  Zkomplikovala dopravu hlavně ve velkých městech jako Madrid či Barcelona. Lidé na letištích marně čekali na taxíky.

Podobná situace panuje i na nádraží. Lidé místo taxíků hledají autobusové zastávky. Řidiči alternativních služeb si pro ně na exponovaná místa zajet netroufali, ať už kvůli vyhrazeným stáním, či obavám z konfrontace.

Foto: Juan Medina, Reuters

Demonstrace taxikářů v Madridu

Kolem poledne v Madridu demonstrovaly stovky taxikářů a jejich příznivců s vlajkami a dýmovnicemi.

Podobná stávka španělských taxikářů, ale jen 12hodinová, se konala například i letos v květnu.

Foto: Juan Medina, Reuters

Demonstrace proti Uberu a Cabify v Madridu

Alternativní taxislužby jako Uber, které se samy označují za spolujízdu, čelí protestům taxikářů v řadě měst včetně Prahy. V Brně službu soud opakovaně zakázal, rozhodnutí ale zvrátil vrchní soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Uber ve třetím čtvrtletí prohloubil ztrátu

Společnost Uber Technologies, provozující digitální přepravní platformy, ve třetím čtvrtletí prohloubila hospodářskou ztrátu na 1,46 miliardy amerických dolarů...

Výběr článků

Načítám