Hlavní obsah

Průmysl přidává na obrátkách, firmy nabírají zaměstnance

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuzemská průmyslová produkce vzrostla v meziročním srovnání již poosmé v řadě. V únoru konkrétně o 6,7 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se zvýšila o 1,7 procenta. Vysoké tempo růstu si udržují i nové zakázky, jejichž hodnota vzrostla meziročně o 19,9 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

„Růst výroby se podobně jako v lednu pozitivně promítl do zvyšující se zaměstnanosti a mezd. Počet nezaměstnaných by tak díky tomu měl během letošního roku poklesnout a vzdálit se tak od rekordních lednových hodnot,” komentuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

To potvrzuje ve svém hodnocení také analytik ČSOB Petr Dufek.

„Příjemnou zprávou je, že firmy v tomto odvětví stále více nabírají nové zaměstnance. Průmysl je tak i nadále hnacím motorem celé ekonomiky,” říká Dufek.

Růst táhnou auta

K růstu průmyslu nejvíce přispěly automobilky, které těží z oživení domácí i zahraniční poptávky. Důkazem jsou hodnoty nových zakázek, které výrazně stoupají již od loňského srpna a ani únor s meziročním zvýšením o 34,3 procenta nebyl výjimkou.

Rostoucí zájem o nákup aut je zřejmý i z letošních údajů o maloobchodních tržbách. Vše nasvědčuje tomu, že výroba motorových vozidel pojede na plné obrátky i v dalších měsících.

Energetiky teplá zima nepotěšila

Zatímco automobilkám se daří, tak na teplou zimu doplatili výrobci elektřiny, plynu a tepla. Výroba zde poklesla meziročně o 0,8 procenta.

„Výhled pro průmyslovou produkci zůstává i na další měsíce letošního roku pozitivní, k čemuž z velké míry přispívá oživení evropské ekonomiky,” odhaduje Miroslav Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám