Hlavní obsah

Bártův bratr detektivní část ABL raději prodá

Právo, Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratr ministra dopravy Víta Bárty (VV) Matěj se rozhodl prodat divizi detektivních služeb společnosti ABL. Ministr to řekl v rozhovoru pro sobotní Právo. Důvodem k prodeji jsou podle něj mediální tlaky, kterým je firma vystavena po skandálu s údajným sledováním některých politiků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Článek

Vít Bárta založil firmu ABL v roce 1992. Před vstupem do politiky působil jako její generální ředitel, z funkce odešel letos v únoru. Začátkem července oznámil, že svůj poloviční podíl ve společnosti kvůli angažmá v politice prodává bratrovi a řediteli firmy Matěji Bártovi a jeho ženě.

"Mediální tlaky jsou věci, které vedou mého bratra k tomu, že prodává divizi detektivních služeb ABL. Dnes je ABL pod tak ostrým veřejným dohledem, že tyto typy služeb jsou v tuto chvíli nerealizovatelné. Doufám, že se mu to povede, i když hlásil, že se to kvůli mediálním tlakům zkomplikovalo. Za druhé – ABL se především zabývá fyzickou ostrahou," řekl Právu Bárta.

Detektivové ABL podle MfDnes začátkem roku 2006 sledovali tehdejší starostku ODS v Praze 11 Martu Šorfovou a další politiky. Šorfová reagovala tím, že podala trestní oznámení kvůli neoprávněnému nakládání s osobními údaji. Bárta podezření odmítá a tvrdí, že dokumenty, které deník má, jsou podvrh. Firma kvůli nařčení podává žalobu.

Vaše bývalá firma je v podezření, že sledovala politiky v Praze 11. Jak to na vás působí?

Mě nejvíc děsí, když se neříká pravda, když se manipuluje s tím, co se stalo nebo co se děje. Pro všechny by bylo skvělé, pokud by se podařilo změnit atmosféru v ČR tak, aby se bránilo takovému šíření podobných dezinformací. Jsou dvě roviny. První je, když moje žena jde vyvenčit psy a pustí je z vodítka a za tři minuty ji někdo vyfotí. Politici musejí bohudík být pod maximálním veřejným dohledem, i když to samozřejmě člověka trápí.

Druhá věc je, když chování moje, potažmo společnosti, média spojují s tím, že někdo měl být sledován kvůli pozdější manipulaci. To jsou ty větičky typu: „Bezpečnostní agentura ABL, již vedl ministr Bárta, špehovala exstarostku Prahy 11 z ODS Šorfovou. Měla za cíl ji zdiskreditovat.“

To, že dokument, z něhož zprávy vycházejí, je falzum, za tím si stojím. Jak ale někdo může napsat „měla za cíl ji zdiskreditovat“? To je manipulace s falzem! Pochopím, že někdo dostane dokument, ale jak si dovolí ze svého přesvědčení dělat závěry? Ani z předloženého dokumentu jsem neviděl nic, co by Martu Šorfovou diskreditovalo.

Prostě se nic nepodařilo najít…

To je z mého pohledu manipulace na druhou. Jsem velmi rád, že můj bratr podává žalobu a pevně doufám, že v rámci této žaloby si jasně srovnáme pojmy a dojmy.

Můžete tedy říci, že v době, kdy jste ABL vedl, nikdy v jejím portfoliu nebylo sledování politiků?

Nikdy jsem nesledoval Topolánka a dokument o paní Šorfové je podvrh. Všechno ostatní na toto téma budiž v soudní síni.

Ale to mi neodpovídáte na otázku. Sledovala ABL někdy jindy jiné politiky? Pokud ano, myslíte si, že je to přijatelné? Vaše odpověď mi zní, jako byste připouštěl, že ABL někdy politiky sledovala...

Žádného člena vlády ABL určitě nesledovala. Z druhé strany jestli si někdy pan Vomáčka v Horní Dolní objednal sledování své ženy, já už dnes ani nemohu zjistit. Určitě žádného koaličního partnera jsme nikdy nesledovali.

Mně ale jde o to, zda pan Vomáčka z Horní Dolní neřekl: sledujte pana Vodrážku.

Když už jsme v Horní Dolní, tak se omlouvám, ale jestli si někdo objednal sledování své manželky, jestli je mu věrná, nebo nevěrná, tak nevím, jestli v Horní Dolní byla zastupitelkou, nebo ne.

Nezajímá mě manželka, ale zadání sledujte zastupitele.

To je samozřejmě špatně. A je to jednoznačně věc, která se v žádném případě nemohla u nás stát. Mně ale jde o to a priori říci, že politik je tak strašně široký pojem, že já na něj neumím takto odpovídat.

Ptal se někdo v ABL na motivy, proč a kdo koho sleduje? Nebo šlo jen o byznys, který využil právního vakua?

Je obvyklé, že pokud je nějaká zakázka na detektivní služby, tak se říká cíl. Mám podezření, že mám nevěrnou manželku, můžete mi říct, jestli je to pravda, nebo ne? Ale jestli to pro dotyčného má, nebo nemá nějaký hlubší smysl, vědět nemůžete.

Takže kdyby někdo řekl: potřebuji sledovat zastupitele, tak se automaticky řekne ne?

Samozřejmě. Základní logika je, že vždycky musíte sledovat příčinu, kterou vám zákazník říká. Je to správně i z hlediska toho, abyste mu nabídl co nejefektivnější, nejlepší a nejrychlejší zjištění toho, jaká je realita.

Když jsme v Praze 11, tak místní starosta Dalibor Mlejnský (ODS) – právě konkurent a nástupce Šorfové, který mohl mít zájem na její diskreditaci – řekl, že se spolu znáte 12 let. Dokonce má firmu, kde sedí jistá paní Velčická, která je sestrou dámy, jež je v představenstvu ABL. Náhoda?

Víte, kdo je gynekolog mé matky?

To bych se ani neodvážil zeptat.

Kandidát ODS na pražského primátora Bohuslav Svoboda. A víte, kdo mě přivedl na svět? Pan docent Svoboda. A víte, kde jsem studoval? Třetí lékařskou fakultu, kde byl děkanem kdo? Docent Svoboda. Svět je malý a lidé se samozřejmě potkávají. S Daliborem Mlejnským jsem se potkal v době, kdy podnikal. Už si přesně nepamatuji, co to bylo, ale vím, že pro společnost, kde on pracoval a možná, že tam měl nějaký podíl, jsme dělali fyzickou ostrahu.

O ABL rád mluvíte jako o svém dítěti. Nestal se ze společnosti nezbedný syn, který je vám na přítěž?

Není nezbedný, naopak bych řekl, že jde o dítě, které trpí popularitou svého otce. ABL se kvůli svému otci stala otloukánkem ve třídě.

Co myslel John tím, když říkal, že na vaši hlavu je vypsána 50miliónová odměna?

Mohu potvrdit, že takovou informací disponujeme. Je to 50 miliónů na mou hlavu a ostatní ministry, 20 miliónů na mé spolupracovníky za jakékoliv diskreditační dokumenty. Dozvěděli jsme se o tom z několika zdrojů blízkých ministerstvu dopravy, politice i médiím. Jinak bychom to nebrali vážně.

To je jako konspirační teorie z amerického thrilleru...

Řeknu vám jinou: moje žena (místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová - pozn. red.), já a ještě jeden významný politik jsme dostali dopis, že se dokonce chystá moje vražda. Takové výhrůžky jsem dostal již mnohokrát, obzvlášť při zakládání pobočky ABL na Slovensku. Neříkám, že nemám ve své blízkosti přiměřená bezpečnostní opatření, ale bodyguarda nemám. Stojím si za tím, že to, co se všechno děje, mě nebude brzdit od žádných rozhodnutí na ministerstvu dopravy, v dalším hledání úspor a čištění resortu.

Celý rozhovor s ministrem Vítem Bártou si přečtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám