Hlavní obsah

V Kasárnách, městské části Znojma, denně překročí rychlost sto řidičů. Proto tu začalo měření

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avizované úsekové měření rychlosti ve znojemské městské části Kasárna spustilo minulý týden město. Oblast je typickou průjezdní obcí, leží na hlavním tahu na Prahu. První statistika ukázala, že rychleji, než povolenou rychlostí projede obcí v průměru 97 aut denně.

Foto: Městský úřad Znojmo

Článek

„Bezpečnost je naší absolutní prioritou. Je potřeba zklidnit dopravní situaci v Kasárnách a přimět řidiče, aby jezdili bezpečně a podle pravidel, což je hlavní přání nejen zdejších obyvatel. Statistika prvních pěti dní, kterou máme k dispozici, ukázala, že přibližně denně tudy projede 5 000 - 6 000 aut a až 100 z nich jezdí rychle. Někomu by se to mohlo zdát jako malé číslo, ale já jej vnímám naopak jako vysoké. A to s ohledem na velkou a cílenou medializaci měření rychlosti tady v Kasárnách. Nám jde totiž opravdu především o bezpečnost," uvedl starosta Jan Grois.

Za prvních 5 dní, tj. od 6. do 10. května, kdy má město k dispozici detailnější statistiku, projelo Kasárnami celkem 28 268 vozidel: 13 760 ve směru na Znojmo a 14 508 ve směru na Moravské Budějovice. Z toho 486 překročilo maximální povolenou rychlost v obci 50 km/h.

„Naprosto alarmující je nejvyšší naměřená rychlost. V pondělí jsme zaznamenali řidiče, který jel 112 km/h. Překročení rychlosti o 25 a více km/h navíc není úplně ojedinělé,“ doplnil šokující statistiku starosta Grois.

U metody úsekového měření rychlosti, které nově běží v Kasárnách, jde o výpočet rychlosti na základě časů průjezdu dvou bodů, kterým je ohraničený měřený úsek. V Kasárna jsou umístěny kamery v obou směrech – dvě na začátku a dvě na konci obce. Pracuje se s rychlostí průměrnou, nikoli okamžitou.

V případě odchylky od maximální povolené rychlosti je vozidlo, resp. jeho poznávací značka, vyfoceno. Přestupky následně řeší Městský úřad Znojmo, odbor dopravy. Podle naměřené rychlosti se výše pokuty pohybuje mezi 500 – 2 500 korun.

Protože úsekovému měření předcházela dlouhá a složitá příprava, spustilo město s cílem zvýšení bezpečnosti na silnici a zajištění větší ukázněnosti řidičů na začátku roku tzv. automatizované měření rychlosti. Prováděli ho strážníci Městské policie několik hodin denně na základě souhlasu dopravní policie. Celodenní monitorování dopravy nyní umožňují pevné radary.

Ukáznit řidiče a zklidnit dopravu se snaží strážníci Městské policie díky automatizovanému měření také na dalších velmi frekventovaných tazích - na ulici Evropská (výpadovka na Vídeň) a na průtahu Načeraticemi.

Měření rychlosti může Městská policie provádět po souhlasu dopravní policie na dalších místech ve městě. „Ačkoliv to nepatří mezi hlavní činnost strážníků, na neukázněné řidiče bohužel jiný faktor než reflexní vesta policisty měřící rychlost neplatí, a tak jsme do činností strážníků museli zařadit i tuto činnost,“ dodal starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám