Hlavní obsah

Přežili jsme válku, přežijem i tohle. Hrdinové filmu Slovo řeší nástup normalizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama Slovo režisérky Beaty Parkanové nabízí trailer. Hlavní role manželů, kteří chtějí ustát rok 1968 a zachovat si čisté svědomí, hrají Martin Finger a Gabriela Mikulková.

Trailer filmu Slovo

 
Článek

Ve filmu Slovo si zahráli také Jenovéfa Boková, Boleslav Polívka, Vladimír Polívka, Ondřej Sokol, Petra Hřebíčková, Taťána Medvecká, Ján Jackuliak nebo Marek Geišberg.

Václav je na maloměstě vnímán jako morální autorita, je to slušný člověk, zásadový, do komunistické strany odmítá vstoupit. Okupace v roce 1968 však zničí jeho psychiku. Věra, která se pro svého muže stává jistotou a oporou, drží rodinu pohromadě a sama mu dává sílu i odvahu k pevnému postoji. I ona dala své slovo a odmítá ho porušit, ať už to znamená jakkoliv nejistou budoucnost.

„Slovo je film o jedné rodině, film, který v určitých ohraničených vhledech, intenzitách, sleduje hlavní hrdiny, jejich emoce, pocity, tápání, strachy, rozhodnutí. A doufám, že tak umožňuje i nám sledovat sebe samé, dostat se do kontaktu s vlastními pocity. Mám ráda, když se film umí pomocí umění dostat za lživé ochranné vaty, které si vytváříme, a dotknout se v nás samých něčeho pravdivého,“ uvedla Parkanová.

Foto: Bontonfilm

Slovo s Gabrielou Mikulkovou a Martinem Fingerem

„Václav je pevný, zásadový a morální člověk, a jako každý i zranitelný,“ přibližuje svou hlavní postavu filmu Martin Finger. „Užívám si tuhle charakterní roli, pro kterou jsou principy vyšší pravdy posvátné. Taková zásadovost se v životě často nevidí. Václav si to za ni slízne. Je to pro mě velký hrdina. Sám bych tuhle odvahu v životě, pokud by na to přišlo, chtěl mít,“ dodává Finger.

Film uvede v červenci MFF Karlovy Vary a do běžné distribuce vstoupí 15. září 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám