Hlavní obsah

Nevlastní sestry, co se nesnášejí. Slovinský režisér Kozole se vrací do Varů

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irena nemůže vystát Nežu a Neža nemůže vystát Irenu. Příběh dvou nevlastních sester, z nichž každá je úplně jiná, přiveze na karlovarský festival slovinský režisér Damjan Kozole. Film Nevlastní sestra tam bude soutěžit v hlavním klání o Křišťálový glóbus.

Foto: KVIFF

Film Nevlastní sestra bojuje o Křišťálový glóbus.

Článek

„Před několika lety jsem se nečekaně ocitl v situaci, kdy se zdálo, že do mého života vstoupí někdo nový. Kdosi, s kým mě pojí společné geny, ale o kterém jsem do té doby nevěděl,“ říká režisér Damjan Kozole.

„Byl to divný pocit, byl jsem z toho zmatený. A právě tento pocit mě nakonec dovedl k tomu, že jsem dal dohromady příběh o dvou protivných a tvrdohlavých, ale v jádru hodných a zranitelných nevlastních sestrách, které se sotva znají. Navzájem se nesnášejí, i když vlastně netuší proč.“

Irena je kadeřnice a zrovna se rozvádí se svým na první pohled sympatickým, ale ve skutečnosti násilnickým manželem. Odstěhovala se od něj a potřebovala by trochu pomoct s nájmem. I když je její sídlištní byt mimořádně ošklivý a stěny má tenké tak, že Irena v podstatě žije se svými sousedy, plat ze salonu krásy náklady na něj nepokryje.

Foto: KVIFF

Slovinský filmař Damjan Kozole

Neža je její nevlastní sestra, jejich společný otec utekl od Ireniny matky kvůli mladší a pohlednější Albánce. A mezi oběma sestrami panuje dlouhodobá nevraživost. Výbušná a nespoutaná Neža je vzdělanější i ambicióznější a přijíždí do Lublaně studovat. Ale nakonec nemá moc jinou možnost než se nastěhovat právě k Ireně.

„Ten film vypráví o lidech, kteří nejsou schopni projevit své city, náklonnost k druhým,“ říká Damjan Kozole. „Způsob, jakým komunikujeme se svým okolím, vždy odráží naše touhy, strachy a frustrace. Když to děláme arogantním, agresivním způsobem, často tím jen skrýváme vlastní zranitelnost.“

Zbývají soucit a humor

Napětí mezi sestrami sestěhováním rozhodně neklesne, navzájem se urážejí, ponižují. Bude se muset stát něco zásadního, aby k sobě našly cestu. Co je nakonec spojí, naznačuje sám Kozole: „Žijeme v nebezpečných časech, z nichž těží psychopati a šílenci; jediné, co nám tudíž zbývá, je soucit. Soucit a humor.“

Snímek Nevlastní sestra má jednu zvláštní spojitost s českým filmem. Malou roli Nežiny albánské matky si v něm zahrála makedonská herečka Labina Mitevska, kterou si můžete pamatovat i jako tajemnou Vesnu z kultovních Ondříčkových a Zelenkových Samotářů. Mitevska zároveň u filmu vystupuje jako producentka.

Kozole, který ve Varech soutěžil už před třemi lety se snímkem Noční život, svou novinku postavil hlavně na oněch dvou ústředních charakterech a jejich stýkání a potýkání, ale silný je i sociální podtón, který se tu vkrádá nenápadně, ale o to přirozeněji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám