Hlavní obsah

Mezi kinosály se jezdí s oblibou na kole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K dopravě mezi jednotlivými kinosály na letošním 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech slouží mimo jiné i jízdní kola. K zapůjčení jsou zdarma akreditovaným milovníkům filmu na třech stanovištích, tedy ve Stanovém městečku, u Grandhotelu Pupp a hlavní půjčovna je tradičně zřízena u horního parkoviště hotelu Thermal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jízdní kolo si u Grandhotelu Pupp během festivalu zapůjčil i Ondřej Sokol.

Článek

„Letos máme k dispozici celkem šedesát čtyři jízdní kola,“ uvedl David Brázda z prodejny jízdních kol v Radotíně, která půjčovnu na MFF provozuje jako oficiální partner festivalu.

„Přes čtyřicet kole jsou elektrická kola a zbytek obyčejná, to znamená, že zhruba dvě třetiny kol jsou elektrokola,“ pokračoval šéf půjčovny.

„Asi polovina jízdních kol je u Thermalu, kde je můžeme nabíjet, a zbytek je na půl rozmístěn mezi stanoviště ve stanovém městečku a u GH Pupp,“ dodal Brázda.

Rekordní úterý

V úterý 5. července zaznamenala půjčovna rekord v počtu půjčených jízdních kol za den od roku 2014. „Máme v evidenci za tento den 875 půjčení jízdních kol,“ prozradil vedoucí půjčovny s tím, že v některých dnech roku 2014 byly počty půjček vyšší.

To ale bylo dáno i tím, že stanoviště půjčovny byla čtyři, tehdy i na Divadelním náměstí. Dohromady za první čtyři dny bylo zapůjčeno 3140 jízdních kol, zatímco například vloni za celý festival 2395.

„Loňský rok byl opravdu špatný, a to i kvůli deštivému a chladnému počasí. Také lidí tu bylo daleko méně,“ komentoval Brázda.

Vedou elektrokola

„Určitě je daleko větší zájem o elektrokola, než o obyčejná kola. Ty chce jen malá skupinka,“ uvedl šéf půjčovny. „Když někdo zkusí elektrokolo, tak zjistí, že se vůbec nezapotí, i když je vedro - je to příjemnější,“ poznamenal s tím, že naprostá většina lidí si půjčuje kolo pouze na hodinu.

„Jen mizivé procento řekne dopředu, že si chtějí udělat výlet, takže si to půjčí na delší dobu,“ dodal Brázda. První hodina půjčovného se neplatí a pak za každou další se připlácí sto korun, přičemž kolo je možné si zapůjčit nanejvýš na tři hodiny navíc.

O dopravu na kole mají zájem nejenom baťůžkáři, ale i celebrity. U Grandhotelu Pupp si jízdní kolo k dopravě zapůjčil například herec a moderátor Ondřej Sokol. „Již několikrát byl u nás pro kolo také jazzman Jiří Stivín, který si u nás půjčuje kolo každým rokem,“ uzavřel Brázda s tím, že se dosud neztratilo ani jedno kolo a půjčovna zaznamenala jen jedno menší zranění cyklisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám