Hlavní obsah

Do Varů dorazí herec Ethan Hawke

Novinky, jdu, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí Ethan Hawke. Americký herec, režisér a spisovatel si na festivalu převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Osobně také uvede nový thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž ztvárnil postavu kněze procházejícího krizí víry.

Foto: Francois Berthier

Americký herec Ethan Hawke

Článek

Padesátiletý herec se proslavil koncem 80. let snímkem Společnost mrtvých básníků režiséra Petera Weira, kde si v roli plachého studenta Todda zahrál po boku Robina Williamse.

V 90. letech si pak Hawke vybudoval reputaci neobyčejně přizpůsobivého herce ztvárňujícího nejrůznější typy postav ve filmech odlišných žánrů a nálad.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech odstartuje Zátopek

MFF KV

Klíčová pro něj byla spolupráce s režisérem Richardem Linkerem, který jej v roce 1995 obsadil do romantického filmu Před úsvitem. S režisérem následně spolupracoval na dalších sedmi filmech, včetně oscarového snímku Chlapectví z roku 2014.

On sám si dohromady vysloužil čtyři oscarové nominace. Dvě za herecké výkony ve filmech Training Day a Chlapectví, další dvě za scénáře ke snímkům Před soumrakem a Před půlnocí.

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška: Strategický investor nám dává velkou jistotu

MFF KV

Hawke také uspěl i na druhé straně kamery. Režijní debut zaznamenal dramatem Chelsea Walls, po němž následovala adaptace vlastního románu Hořká krajina.

„Jsme nadšeni, že můžeme v Karlových Varech přivítat osobnost, kterou dlouhodobě obdivujeme,” příblížili umělecký ředitel Karel Och a výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Osvědčený host

Na MFF KV se Hawke umělecky vrací. V roce 2007 se na festivalu promítal jeho snímek Nejžhavější stát (The Hottest State, 2006), který režíroval a byl také autorem scénáře.

Foto: KVIFF

Ethan Hawke natočil mimo jiné film Nejžhavější stát, který se ve Varech promítal v roce 2007.

„Hrdina je mladý herec z Texasu přicházející do New Yorku, aniž pořádně ví, kdo je, což přesně odpovídá tomu, jaký jsem byl já sám před patnácti lety, kdy jsem začal psát svůj román. Doufal jsem, že dnes už dokážu lépe pochopit hlavní téma svého příběhu a udělat z něj upřímný a osobní film,“ popsal tehdy děj.

Film se tehdy divákům představil v soutěži Fórum nezávislých.

Na karlovarský festival přijede Johnny Depp

MFF KV

Ethan Hawke

  • herec, spisovatel a scénárista se narodil 6. listopadu 1970 v texaském Austinu
  • filmovou kariéru zahájil jako čtrnáctiletý ve snímku Badatelé (The Explorers, 1985). Od té doby hrál v desítkách snímků, mimo jiné: Společnost mrtvých básníků (Dead Poet’s Society, rež. Peter Weir, 1989), Před úsvitem (Before Sunrise, rež. Richard Linklater, 1995), Gattaca (rež. Andrew Niccol, 1997) a Training Day (rež. Anthony Fuqua, 2001)...
  • jako režisér debutoval dramatem Chelsea Walls (Dvoutýdeník režisérů, uveden na MFF v Cannes 2001). Ve Varech byl v roce 2007 se svým 2. filmem, Nejžhavější stát, jehož předlohou je jeho vlastní román vydaný v roce 1996.
  • je demokrat. V roce 2004 podporoval prezidentského kandidáta Johna Kerryho a v roce 2008 Baracka Obamu.

Zdroj: KVIFF.com

Reklama

Výběr článků

Načítám