Hlavní obsah

Diváckou cenu Práva na MFF KV vyhrál Zátopek

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Zátopek režiséra Davida Ondříčka o jednom z našich nejslavnějších atletů Emilu Zátopkovi vyhrál na 55. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary Diváckou cenu deníku Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Svatba Emila a Dany Zátopkových z filmu Zátopek.

Článek

Na přední příčce divácké soutěže se držel od začátku festivalu, přesto jeho prvenství nebylo až do poslední chvíle jisté. Na paty mu totiž šlapalo drama o masakru v Srebrenici, které získalo nominaci na Oscara, Quo Vadis, Aida? To nakonec s těsným rozdílem skončilo na druhém místě diváckého zájmu.

Jako třetí se pak umístil dokument o lékařích, kteří ulehčují lidem trpícím nevyléčitelnými nemocemi jejich poslední okamžiky, Jednotka intenzivního života.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Věra Míšková, filmová kritička Práva, David Ondříček a Kryštof Mucha.

Divácká cena deníku Právo je podle festivalu jedním z nejdůležitějších ocenění. Hlasování a hodnocení festivalových diváků je totiž pro producenty i distributory filmů jedním z prvních výrazných signálů, jaký bude mít film úspěch také v běžné distribuci. Letos lidé v hlasování odevzdali 52 789 hlasovacích lístků.

A jak hodnocení probíhá? Návštěvníci kin hlasují o svém nejlepším snímku prostřednictvím papírových lístků. Film, který zhlédnou, oznámkují podobně jako ve škole: nejlepší je 1, nejhorší čtyřka.

Papírové hlasovací lístky dostávají vždy před tím, než vkročí do sálu, kde projekce probíhá. Lístky se rozdávají před každým filmem. Po jeho konci, tedy při odchodu ze sálu, pak označený lístek odevzdají hosteskám, nebo mohou lístky vhodit do speciálních boxů u dveří.

PořadíFilmZnámka
1.Zátopek1,13
2.Quo Vadis Aida?1,14
3.Jednotka intenzivního života1,14
4.Kafarnaum1,17
5.Sny o toulavých kočkách1,18
6.Jiná smečka1,20
7.Tina1,20
8.Shoky a Morthy: Poslední velká akce1,26
9.Olga1,27
10.Rekonstrukce okupace1,29

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám