Hlavní obsah

Zahájení MFF KV: Thurmanová poklekla před Bartoškou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek večer byl v karlovarském hotelu Thermal slavnostně zahájen 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Příjezd hvězd na Karlovarský festivalVideo: Novinky

 
Článek

„Dobrý večer dámy a pánové, jsem rád, že vás mohu uvítat na zahájení 52. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech,“ řekl prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška.

Cenu prezidenta karlovarského festivalu od něj převzal americký herec Casey Affleck. „To je krásné,“ reagoval Affleck na cenu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Casey Affleck přijímá cenu z rukou Jiřího Bartošky.

„Díky, že jste mě pozvali na toto krásné místo, do tohoto elegantního kina. Je to pocta... každý, kdo pracuje v umění, ví, že musíte trávit život děláním věcí, které pravděpodobně lidi neuvidí a nebudou se jim líbit tak jako vám, ale to je OK.“

Jsem vděčná publiku

Cenu prezidenta karlovarského festivalu dostala také legendární hollywoodská herečka Uma Thurmanová.

„Díky, je to nádherné, díky moc. Díky krásnému festivalu a díky vám, pane prezidente,“ řekla herečka.

Foto: Petr Horník, Právo

Thurmanová přebrala cenu z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky

Foto: Právo

Uma Thurmanová před karlovarským hotelem Thermal

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uma Thurmanová po boku Jiřího Bartošky a dcery Luny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uma Turmanová pokleklad před Jiřím Bartoškou.

„Právě publikum nám dovoluje dělat to, co milujeme. Jsem tak vděčná publiku. Jsem vděčná, že třicet let dělám to, co miluju, a že mám tři zdravé krásné děti. To je moje největší umělecké dílo,“ dodala.

Skladatel filmové hudby James Newton Howard dostal cenu za mimořádný přínos světovému filmu. ”Napsal jsem si foneticky, jak se česky řekne děkuji. Tak děkuji!“ řekl Howard.

Foto: Petr Horník, Právo

James Newton Howard přebral cenu z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky

Foto: Petr Horník, Právo

James Newton Howard s doprovodem přichází na slavnostní zahájení 52. ročníku MFF KV.

„Chci pogratulovat Umě a Caseymu, bez herců bych totiž neměl práci. Obdivoval jsem vaši práci mnoho let. A díky Jiří a Marku, díky všem na festivalu.“

Po krátké show bratrů Cabanů Zavěšený horor moderátor Marek Eben přivítal hosty, zejména ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou, místopředsedu vlády Pavla Bělobrádka, hejtmanku Karlovarského kraje Janu Vildumetzovou, primátora města Karlovy Vary Petra Kulhánka či Lívii Klausovou a Dagmar Havlovou. Později ale dodal, že se spletl. Dagmar Havlová nepřijela.

Záznam ze slavnostního zahájení MFF KV 2017Video: Novinky

Poté představil členy festivalových porot. V hlavní porotě zasedne herečka a scenáristka Anna Brüggemannová z Německa. Sarah Flacková je v New Yorku žijící střihačka, mimo jiné držitelka ceny BAFTA.

Dalšími členy poroty budou kolumbijský režisér Ciro Guerra, uznávaný producent Michel Merkt žijící v Monaku nebo slovenský scenárista, producent a novinář Štefan Uhrík.

V porotě Na východ od západu zasednou dramaturg a filmař Evrim Ersoy, propagátorka filmů Cosima Finkbeinerová, režisérka Rusudan Glurjidzeová, festivalový organizátor a publicista Igor Soukmanov a česká producentka Karla Stojáková.

V porotě dokumentárních filmů pak zasednou dramaturg Roberto Cueto, střihačka Anne Fabiniová a producentka Pavla Janoušková Kubečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám