Hlavní obsah

Jean Reno poděkoval za cenu a svěřil se, že mluví se stromy a je trochu velbloud

• Aktualizováno
Novinky, Lenka Hloušková

„Díky, Karlovy Vary. Díky, Češi,” okomentoval pondělní předání Ceny prezidenta MFF KV za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii francouzský herec Jean Reno. Následně se divákům třeba svěřil, že má olivový háj. A že si se stromy rád povídá. A také, že kdyby si měl vybrat, jaké zvíře v něm - tedy v jeho těle - žije, napadá ho velbloud. „Je užitečný. Dokáže například vozit lidi,” podotkl s úsměvem.

Jean Reno převzal ocenění v Karlových VarechVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Reno převzal ocenění z rukou prezidenta MFF KV Jiřího Bartošky před jedenáctou večer. "Byl jsem tady loni v létě, jsem tady letos v létě a možná tady budu i příští léto," shrnul svůj častý pobyt v Česku, kde v posledních letech hodně natáčí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jean Reno s fanoušky v pondělí v noci.

Předanou cenu následně zhodnotil: " Možná budu mít problém vzít ji do letadla. Je dost těžká." Poté vysekl poklonu také 1500 divákům, kteří na něj čekali ve Velkém sále hotelu Thermal: "Bez vás by nebyli herci, ani filmy. Díky vám."

 Samý vtip

Po slavnostním ceremoniálu následovalo natáčení televizního pořadu Marka Ebena Na plovárně. Reno v něm potvrdil obrovský smysl pro humor. Vyprávěl například o své vojenské službě, kterou si odkroutil v Německu.

"Byla tam zima. Měl jsem hlad, byl jsem sám a neměl kamarády," popisoval dojemně, aby vše vzápětí obrátil v žert s tím, že byl vojákem první třídy. Tedy vzorný hoch, který ovšem vyšších hodností nedosáhl. "Snil jsem o Paříži. O umělecké škole. Vyšlo to," shrnul.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jean Reno s cenou

Vysvětlil také, že je velmi rád, že první angažmá dostal v divadle, s nímž projel velkou část Evropy. Právě na jevišti se podle něj tvoří základy pro dobré herectví. Dodal, že tedy ani náhodou nelituje, že u filmu začínal až těsně před třicítkou. Mezi evropskou elitu jej pak dostala role ve filmu Magická hlubina.

Ve světě jej zase zviditelnil snímek Leon. "Když přečtete slovo pozpátku, dostanete výraz noel. A právě Noël, to je ve francouzštině název pro Vánoce. Díky této roli jsem se prosadil v Americe," podotkl.

 Nebuďte líní

Reno opakovaně zdůraznil, že svou kariéru nepřeceňuje. Že jejím základem je především poctivost: "Nesmíte hrát mechanicky, ale musíte hrát srdcem. Buďte upřímní v každou chvíli, protože pak může přijít zázrak."

Na Ebenův dotaz, zda souhlasí s tezí, že v každém člověku je aspoň kus zvířete, reagoval se zaujetím. "Co jste vy?" dotázal se moderátora. "Kráva? Liška?" pokračoval. Eben po krátkém přemýšlení shrnul, že má možná v sobě kus psa. Naopak Reno by v sobě hledal velblouda. "Může vozit lidi. Je užitečný...," vyjmenovával jeho přednosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jean Reno pózuje fotografům

Diváci v Thermalu se také dozvěděli, že má vůbec kladný vztah k přírodě. V jižní Francii vlastní už roky olivový háj. "Rád se na ty stromy koukám. Jsou velmi štědré. Dávají olej, základ pro krémy... Jsou vlastně nesmrtelné. Když umírají, zanechají po sobě semínko. Vše začíná znovu," uvedl.

Aby byly v pohodě, doporučil všem v sále mluvit na ně. Následně se Ebena zeptal, zda má doma také nějaké květiny. Ten přiznal, že pár ano, ale mluví s nimi jeho manželka. Na to Reno žertem reagoval: "No to ale nestačí, musíte s nimi probírat i ty mužské věci."

 Výborný kuchař

Slavný herec vedle smyslu pro humor také vzápětí potvrdil zvěsti, že rád vaří. "Ale jen pro někoho. Když vaříte sám pro sebe, vypadáte v kuchyni jako idiot. Povídáte si s oknem... Lepší je vždy mít společnost," konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám