Hlavní obsah

Willem Dafoe dorazil do Varů

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary uvítal první zahraniční hvězdu. Do města ve čtvrtek v podvečer dorazil americký herec Willem Dafoe, který tam obdrží Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký herec Willem Dafoe dorazil na festival do Karlových Varů

Článek

Willem Dafoe, držitel dvou oscarových nominací, se prosadil u filmu v osmdesátých letech, kdy si zahrál ve snímcích Nebeská brána, Četa nebo Poslední pokušení Krista a Narozen 4. července.

Během deváté dekády to byly filmy Basquiat či Anglický pacient a později třeba Hra o smrti, Hledá se Nemo a Letec. V posledních letech zaujal ve filmech Hvězdy nám nepřály, Grandhotel Budapešť či John Wick.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel festivalu Jiří Bartoška přivítal Willema Dafoe před hotelem Pupp

Willem Dafoe byl nominován na Oscara za Četu a za snímek Ve stínu upíra. Rovněž byl nominován na Zlatý glóbus.

Willem Dafoe v Karlových Varech uvede snímek Abela Ferrary Pasolini. Ztvárnil v něm kontroverzního italského filmaře vyvolávajícího skandál za skandálem. Biografické drama Pasolini režiséra Abela Ferrary pojednává o dramatickém sklonku života umělce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký herec Willem Dafoe v Karlových Varech

Padesátník Pier Paolo Pasolini právě ukončil natáčení svého posledního filmu Saló aneb 120 dní Sodomy a prožívá nejbouřlivější období své už tak pohnuté kariéry. Stojí proti němu dobová veřejnost, filmová kritika i politické elity.

Pasolini se bude promítat v sobotu 2. července ve 22.30 ve Velkém sále hotelu Thermal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám