Hlavní obsah

Šancí natočit dobrodružný příběh z českých luhů tady moc není, říkají tvůrci Zlodějů zelených koní

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Zloději zelených koní byl natočen na motivy stejnojmenného románu Jiřího Hájíčka, nejedná se ale o doslovnou adaptaci. Zatímco knižní předloha je baladický román z přelomu 80. a 90. let, filmové ztvárnění tématu bude dobrodružnější, akčnější a ze současnosti.

Trailer k filmu Zloději zelených koní Video: CinemArt

 
Článek

Příběh pojednává o ‚lovcích‘ vltavínů na jihu Čech, sám autor čerpal i ze svých zkušeností. „Když mi bylo asi 17 nebo 18, tak jsem jezdil kopat vltavíny s jednou partou. Nahlédnul jsem do toho prostředí a znal jsem dost lidí, kteří se tím zabývali,“ řekl Hájíček k představení snímku na karlovarském festivalu.

Do filmového scénáře knižní předlohu zpracovali Dan Wlodarczyk, jenž je zároveň režisérem projektu, jeho manželka Hana Wlodarczyková a scenárista Petr Jarchovský. Hlavní role ztvárnili Pavel Liška, Marek Adamczyk a Jenovéfa Boková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Autor literární předlohy Jiří Hájíček s hercem Markem Adamczykem

„Řekl bych, že ta odlišnost bude docela velká. Moje kniha je baladický román v časovém rozpětí asi deseti let, ty postavy tam mají víc prostoru. Film bude akčnější, údernější a odehraje se během několika měsíců. To jsou hlavní rozdíly oproti předloze. A taky že ten příběh byl přenesen z přelomu 80. a 90. let do současnosti,“ uvedl Hájíček s tím, že téma je časově přenosné a aktuální i dnes.

Foto: Česká televize

Hlavní hrdiny snímku Zloději zelených koní ztvárnili Pavel Liška a Marek Adamczyk.

„Fenoménem nelegálního hledání vltavínů jsem se už dlouhá léta nezabýval, ale když loni podruhé vyšla knížka a mluví se o filmu, tak jsem zjistil, že to na jihu Čech ‚jede‘ dál,“ dodal.

I důvody jsou stále stejné. „S některými lidmi, kteří se kopáním vltavínů zabývají, jsme mluvili a ptal jsem se jich, proč to dělají - částečně dobrodružství, částečně sociální důvody,“ dodal Wlodarczyk.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Autor literární předlohy Jiří Hájíček s hercem Markem Adamczykem

„Šancí natočit dobrodružný příběh z českých luhů a hájů tady moc není, tady se ta příležitost naskytla, ale od začátku jsme věděli, že to nebude jednoduché,“ řekl dramaturg Filmového centra České televize Jaroslav Sedláček.

Foto: Cinemart

Pavel Liška jako hlavní hrdina ve filmu Zloději zelených koní

„Chtěli jsme, aby ten příběh byl co nejsoučasnější, v tom dobrém slova smyslu co nejobyčejnější, a tudíž nejuvěřitelnější. A taky jsme chtěli trošku odkrýt vltavíny, takové to ‚rodinné stříbro‘, které se vlastně ve filmu ani v televizi, kromě dokumentů, moc neobjevilo. Sázeli jsme na to, že to lidi bude zajímat, protože tradice dobrodružných filmů tady moc není, tak uvidíme, jak to zafunguje,“ dodal.

Zjistí se to od 8. září, kdy jde film do kin.

Reklama

Výběr článků

Načítám