Hlavní obsah

Většina kontrolovaných prodejců na festivalu šidila

Právo, Rudolf Voleman

Většina kontrolovaných prodejců v průběhu letošního Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech porušila zákon na ochranu spotřebitele. Česká obchodní inspekce (ČOI) na nepoctivé provozovatele restaurací nasadila své kolegy z Brněnska a ze Zlínska s moravským přízvukem v řeči. Nešidili stánkaři, ale zavedené hotelové nebo klasické karlovarské restaurace.

Foto: František Petrák

Ilustrační foto

Článek

„Provedli jsme 95 kontrol a máme 50 zjištění, tedy více než polovina kontrol zjistila pochybení. Žádná sláva,“ uvedl ředitel plzeňské pobočky ČOI Jan Řezáč, podle kterého prodejci nejčastěji nedodrželi míru u nápojů a hmotnost u pokrmů. Pak tam byly nějaké nedostatky v podobě špatného účtování, v rozdílech cen mezi jídelním a nápojovým lístkem, ale to nebylo to nejdůležitější,“ pokračoval Řezáč s tím, že někde chyběly ceny nebo nebyly úředně ověřené váhy.

„Co se týká pokut, tak zhruba třetina byla vyřízena příkazem na místě inspektory od tisíce do pěti tisíc korun. Zbytek jde do správních řízení, kde ty pokuty budou pravděpodobně vyšší, v řádu desítek tisíc korun,“ konstatoval ředitel plzeňských inspektorů. Jeden z hříšníků podle něj na dvou polévkách a nedolitém Martini ošidil kontroly o 67 korun.

Neseděly váhy

„Z kontrolního nákupu za 615 korun ulili více než deset procent,“ podivoval se. „Aby řeč nestála, tak jsme se tam šli podívat ještě jednou. Zase o patnáct korun nedodrželi váhu pokrmu, takže ti to budou mít s tou pokutou složitější, protože se nepolepšili,“ dodal Řezáč.

Místním kontrolorům přijeli vypomoci kolegové z Jihomoravského a Zlínského kraje. „Myslím, že taktika s moravskými inspektory se vyplatila, protože někteří ti podnikatelé některé naše inspektory znají. Mělo to svůj efekt, změna tváří je potřeba a s tím moravským přízvukem je to ještě zajímavější. Já to hodnotím jenom kladně,“ pochvaloval si ředitel, který ale naopak není spokojen s porovnáním loňských a letošních výsledků kontrol.

Vloni totiž inspektoři zjistili pochybení pouze u necelé poloviny kontrol a předloni dokonce pouze u jedné třetiny.

Stánkaři s jedničkou

Kontrolory ale překvapilo, že šidili hlavně místní podnikatelé. „Bohužel, nad tím jsme plakali, že pochybení jsme nezaznamenali u stánkařů, kteří si sem přijeli na festival na týden vydělat. Přitom jsme měli obavy, že to budou brát na hůl,“ uvedl Řezáč.

Související téma:

„Ale ono to tak není, protože pochybení jsme zjistili v klasických nebo hotelových restauracích. Jsou to ty tradiční restaurace, a to mě tak trochu mrzí,“ uzavřel ředitel s tím, že jediné, co na hříšníky bude zřejmě platit, budou vyšší pokuty, pokud se nezlepší.

Reklama

Výběr článků

Načítám