Hlavní obsah

RECENZE: I ten nejdivočejší mejdan jednou končí

Novinky, Stanislav Dvořák

Snímek Belgica Felixe van Groeningena připomíná dvouhodinový mejdan v klubu. Po dlouhé noci ale přichází nepříjemné vystřízlivění hlavních hrdinů.

Trailer k filmu Belgica Video: Artcam

 
Článek

Jo se setká po delší době s bratrem Frankem, který se rozhodne pracovat s ním v baru. Oba měli špatný vztah k otci, ale navzájem se mají rádi. Velké plány se začínají dařit - zajímavě neuhlazený alternativní hudební klub Belgica je každý večer plný a nezodpovědný Frank se hned zapojí do kolotoče sexu, drog a rokenrolu.

Foto: Artcam

Z filmu Belgica

Od začátku lze tušit, že to nemůže dopadnout dobře. Zanedlouho si Jo všimne, že to Frank s kokainem a sexem trochu přehání a na svou rodinu úplně kašle. Když se pak při problémech s opilým hostem ukáže, že je navíc nevypočitatelný vztekloun a násilník, dostává se klub i vztah dvou bratrů do krize. Frank se nechce zabývat problémy a Jo musí řešit rvačky i účetnictví podniku, protože ten je kvůli špatné cenové politice a  chaotickému vedení téměř na mizině.

Kokainová jízda

Živý, rychlý a hlučný film Belgica je tak trochu kokainová jízda s ohlušujícími rytmy a blikajícími světly. Jeho velkou část tvoří akčně sestříhané záběry z pitek a koncertů v klubu, ale přerůstá i v konverzační drama, když Jo zjistí, že jeho dívka otěhotněla a vlastně s ním už nechce žít, zatímco jeho věčně zfetovaný bratr úplně zničil jejich sen.

Belgica je o bratrství i o tom, že ať si myslíte, že jste jakkoliv cool, mladí a rozjetí, jednou stejně přijde čas platit účty. Po vystřízlivění nastupuje dospělost, výčitky a prozření, že jsme někomu nechtěně ublížili.

Soundtrack k filmu Belgica obstarala pozoruhodná eklektická belgická skupina  Soulwax.

 Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám