Hlavní obsah

Willem Dafoe převzal Křišťálový glóbus. Festival začal

Novinky, Stanislav Dvořák

V pátek začal 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Prezident festivalu Jiří Bartoška na úvod předal americkému herci Willemu Dafoeovi Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Herec Willem Dafoe převzal Křišťálový glóbus.Video: Václav Toman, Novinky

 
Článek

„Hezký dobrý, večer dámy a pánové, děkuji bratrům Cabanům za kouzelný hravý úvod večera,“ zahájil ceremonii v karlovarském Thermalu moderátor Marek Eben s odkazem na úvodní taneční představení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký herec Willem Dafoe převzal Křišťálový glóbus

V sále uvítal předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, ministra kultury Daniela Hermana, ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou, ministra obrany Martina Stropnického, místopředsedu vlády Pavla Bělobrádka, hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla, primátora Karlových Varů Petra Kulhánka, producenta Amazon Studios Teda Hopea, scenáristu a režiséra Charlieho Kaufmana i hokejistu Jaromíra Jágra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident festivalu Jiří Bartoška předává herci Willemu Dafoeovi křišťálový glóbus.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Taneční představení bratrů Cabanů

Poté byla představena hlavní porota. Tvoří ji Maurizio Braucci, italský spisovatel a scenárista, spoluautor filmu Gomora, Eve Gabereau, ředitelka distribuční firmy Soda Pictures, George Ovashvili, gruzínský režisér, Jay Van Hoy, americký producent, a domácí herečka Martha Issová.

Dafoe byl stručný

Foto: Milan Malíček, Právo

Willem Dafoe v Karlových Varech.

Hosty uvítal také prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. „Je tomu 70 let, co v Karlových Varech poprvé zasedli diváci do kin. Strašně to uteklo, změnila se poetika filmová, změnila se politická situace, změnil se i festival. Ale to jediné, co zůstává, je okouzlení filmem,“ řekl.

Americký herec Willem Dafoe, známý z filmů jako Četa, Poslední pokušení Krista, Narozen 4. července, Basquiat, Anglický pacient či Grandhotel Budapešť, poté převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

„Moc díky, líbil se mi ten video sestřih. Jsem moc šťastný, že jsem tu v Karlových Varech. Film je důležitý, dává nám toho tolik a já jsem velmi hrdý, že můj přínos byl oceněn,“ poděkoval Dafoe.

Dornan na premieře Anthropoidu Video: Novinky

Úvodní film Anthropoid doprovodili herci Jamie Dornan, Toby Jones, Marcin Dorocinski, Václav Neužil, Alena Mihulová a Anna Geislerová i režisér Sean Ellis a producent David Ondříček.

Dornan uvedl, že si uvědomuje, jak důležitý je pro Česko příběh o atentátu na Heydricha. Proto cítili tlak, aby ten příběh vyprávěli správně. Na film jsou velmi hrdí. Snad na něj bude hrdé i Česko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám