Hlavní obsah

Karlovarská soutěž: Poslední tango v Bukurešti?

Právo, Zbyněk Vlasák

Organizátorům karlovarského filmového festivalu se letos povedlo do hlavní soutěže ulovit i jednoho z důležitých představitelů tzv. rumunské nové vlny. Cătălin Mitulescu přiveze na západ Čech svůj nový snímek U trati, kde se hlavni postavy snaží znovu najít svou někdejší vzájemnou lásku.

Foto: KVIFF

Ada Condeescuová a Alexandru Potaceanu v rumunském filmu U trati

Článek

Adrian se rozhodne odjet z Bukurešti, kde v jedné z okrajových čtvrtí žije se svou manželkou Monikou a jejich malým synem Lukou, do Itálie, aby výrazněji pomohl nevalnému rodinnému rozpočtu.

Na Apeninském poloostrově si vydělává v kavárně, odloučení se ženou však trvá už rok a ona mu najednou přestane zvedat telefon. A tak se Adrian rozhodne vrátit.

„Znám tu situaci dobře ze svého okolí,“ popisovala představitelka Moniky, herečka Ada Condeescuová, rumunské televizi Digi24. „Pamatuji si mnoho případů, kdy odcházely děti či některý z rodičů od zbytku rodiny za prací. Jenže když se potom vrátíte, určité odcizení je nevyhnutelné. Přesně jak to vidíme v našem filmu.“

Už když přijde Monica Adrianovi naproti k autobusu, je jasné, že je něco špatně. Oba jsou pořád ještě mladí, chtějí a potřebují žít naplno. A teď se najednou musejí složitě rozpomínat, co na sobě před tím rokem měli rádi, čím se přitahovali. A ani si nejsou jisti, jestli jim to rozpomínání stojí za to.

Foto: KVIFF

Cătălin Mitulescu

U trati je sice teprve třetí celovečerní film režiséra Cătălina Mitulesca, ten se nicméně již svým debutem Jak jsem strávil konec světa stihl zařadit mezi klíčové tvůrce rumunské nové vlny. A na kontě má také Zlatou palmu z Cannes, byť „jen“ za krátký film Provoz.

Ve snímku U trati se Mitulescu soustředí především na namíchávání chemie mezi oběma hlavními postavami. Moc toho nenamluví, ale energie mezi Adrianem a Monikou je opravdu hmatatelná, jako by spolu tančili vyzývavé tango, jen do poslední chvíle nevíte, jestli až hudba dohraje, zůstanou v objetí, nebo si jen podají ruce a vydají se každý svou cestou.

„Bylo to pro mě velmi náročné,“ říká Mitulescu. „Máte dva herce, kteří se od sebe celý film prakticky nehnou, na jednu stranu spolu bojují, na druhou se přitahují a snaží se zjistit, co ve skutečnosti cítí a co cítí ten druhý. Byla to výzva.“

Jako bubeník v kapele

Velkou roli ve filmu také hraje prostředí, hned za domem, který spolu Adrian a Monica sdílejí, vede frekventovaná železnice a projíždějící vlaky nejenže jsou skrz zdi slyšet, ale dokonce dialog obou hrdinů svým způsobem strukturují a ovlivňují, trochu jako když bubeník udává rytmus v kapele.

„Viděla jsem náš film už několikrát a vždycky mi přinese takový zvláštní, příjemný pocit, který jsem nikdy předtím nezažila,“ říká Ada Condeescuová. „Mám ho ráda víc a víc. Myslím, že se po jeho zhlédnutí budou diváci cítit v něčem svobodnější, najdou v něm stopu rumunské kinematografie i poezie, lásku i vzrušení.“

Film U trati se v Karlových Varech bude poprvé hrát v úterý 5. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám