Hlavní obsah

Gere a Bartoška zahájili karlovarský festival, americká hvězda vzdala hold Havlovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký herec Richard Gere a prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška zahájili v hotelu Thermal v pátek večer jubilejní 50. ročník filmového svátku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Richard Gere a Jiří Bartoška

Článek

„Dnes ráno říkali v rádiu, že bychom neměli chodit na sluníčko, měli bychom se vyvarovat těžké práce a hodně pít. Tak já myslím, že to můžu za festivalové publikum slíbit,“ řekl na úvod jako vždy vtipný moderátor Marek Eben.

Poté připomněl dějiny karlovarského festivalu a upozornil, že první filmová projekce v Čechách se odehrála právě ve Varech. Následovala projekce dokumentu, který zmínil nejzajímavější momenty 50. let festivalu.

V sále Eben přivítal za bouřlivého potlesku především Jiřího Bartošku, dále ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou, ministra kultury Daniela Hermana, hejtmana karlovarského kraje Martina Havla, primátora Karlových Varů Petra Kulhánka, bývalou první dámu Dagmar Havlovou a bývalého prezidenta Václava Klause s chotí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Richard Gere s ceněným glóbem.

„Dobrý večer dámy a pánové, dobrý večer vzácní hosté, padesát let v lidském životě je relativně krátká doba, ale padesát let kulturní události je doba dlouhá. Před 22 lety jsme převzali štafetový kolík. Nevíme, jak poběžíme dlouho, ale běžíme, baví nás to a naplňuje,“ řekl Jiří Bartoška.

Poté uvedl na pódium Richarda Gera a předal mu Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii.

„Je to neuvěřitelný pocit a neberu to na lehkou váhu, nikdy si na to nezvyknu, neberu to jako samozřejmost, vždy jsem nervózní a nevím, jaké emoce budu prožívat,“ řekl Gere.

„Moje hlavní práce je otec a všichni otcové vědí, jaké to je… to je můj život, ale 40 let dělám filmy. Začal jsem hrát v devatenácti, to je šestačtyřicet let. To je dlouho, v devatenácti jsem si vůbec neuměl představit, kde budu v pětašedesáti,“ zavzpomínal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kluk z krabice. Moderátor Marek Eben vylézá při nácviku zahájení slavnostního večera z připravené rekvizity.

Poté se herecká hvězda vyznala z obdivu k Václavu Havlovi. S Václavem Havlem Gere dlouho komunikoval, ale nikdy se prý osobně nesetkali. Připomněl i osmdesáté narozeniny tibetského duchovního vůdce dalajlámy a dodal, že právě Havel pozval dalajlámu do ČR a strávil s ním mnoho času. Poblahopřál Česku, že mělo takového prezidenta, a vyslovil přání, aby ČR v jeho odkazu pokračovala.

„Přátelé, považujeme padesátý ročník za zahájený,“ uzavřel Bartoška.

O vítězném filmu v hlavní soutěži letos rozhodnou Tim League, americký provozovatel kin a distributor. Dále pak ruská režisérka Angelina Nikonova, herec a producent Ólafur Darri Ólafsson pracující na Islandu, zakladatelka Celluloid Dreams Hengameh Panahi a Ondřej Zach, senior Vice President pro program HBO Europe, jednatel HBO Europe v ČR.

Hvězdou nové festivalové znělky, která byla v pátek rovněž představena, je Mel Gibson. Ten v ní nachytá zloděje ve svém domě a zabrání jim ukrást Křišťálový glóbus z Karlových Varů.

Reklama

Výběr článků

Načítám